WIJDEMEERSE WEBKRANT
.
OZB 5 procent hoger
Wijdemeren, vr 3 oktober 2014 Afdrukken RSS feed van de WWK. Volg de WWK op Twitter Mail a Friend

In de begroting voor volgend jaar wil het college de OZB met 5% verhogen. De focus is gericht op duurzaamheid, sociaal domein, leefomgeving, bouw en toerisme.

persbericht

Programmabegroting 2015-2018
Inzetten op een duurzame samenleving

Burgemeester en wethouders van Wijdemeren hebben de programmabegroting 2015-2018 klaar voor bespreking in de gemeenteraad. Het college is blij een evenwichtige begroting aan te kunnen bieden, ondanks de bezuinigingen vanuit het Rijk die ook Wijdemeren treffen. Veel financiële ruimte heeft de gemeente niet en daarom moeten de ambities bescheiden blijven. Niettemin zijn het wel ambities. Deze wil het college in goed overleg met de gemeenteraad verwezenlijken.

De samenleving centraal

Gemeenten staan aan de vooravond van een omvangrijke taakuitbreiding vanwege de decentralisaties in het sociaal domein. Vanaf 1 januari 2015 zijn zij verantwoordelijk voor jeugdzorg, participatie en zorg en ondersteuning van kwetsbare groepen en inwoners. Wijdemeren bereidt zich, in samenwerking met Stichtse Vecht, Weesp en de regio Gooi en Vechtstreek, al ruim twee jaar goed voor op deze nieuwe taken. De gemeenten ondersteunen en bevorderen de transformatie naar zelfredzaamheid waar mogelijk, nadrukkelijk zonder uit het oog te verliezen dat dit niet voor iedereen haalbaar is.

Duurzame toekomst

Het college zet zelf in op een duurzame toekomst en heeft de ambitie inwoners en ondernemers te stimuleren om energiebesparende maatregelen te nemen. Vooral bewustwording wat betreft duurzaamheid staat hoog op de agenda. Concrete maatregelen worden uitgewerkt aan de hand van een duurzaamheidnota.

Verdere ontwikkelingen in 2015

In 2015 wordt het bouwplan Meestershof in Kortenhoef opgeleverd. Zowel voor de herontwikkeling van het Knorr-terrein in Nieuw-Loosdrecht als de ontwikkeling van de Arnoud Voetlaan in Ankeveen, wordt een bestemmingsplan vastgesteld. Er vinden ook andere ontwikkelingen plaats in 2015. Zoals de afronding van het bouwrijp maken van Het Loosdrechts Terras en de inrichting van de passantenhaven aan de west- en noordzijde. De gemeente gaat verder met de uitvoering van projecten uit de ‘Visie Kern van Wijdemeren’, waaronder de voorbereiding van de aanleg van boulevards in Oud-Loosdrecht en De Boomhoek en het maken van een verbinding tussen de ’s- Gravelandse Vaart en de Hilversumse Haven.

Een belangrijk deel van de inkomsten van de gemeente bestaat uit plaatselijke belastingen en heffingen. De tarieven voor de afvalstoffen- en rioolheffing zijn kostendekkend. Ten opzichte van de meerjarenbegroting 2014 is een inflatiepercentage van 1,25% toegepast en stelt het college voor de OZB-opbrengsten met 5% te verhogen.

Behandeling begroting

Op 28 oktober is de technische behandeling in de commissievergadering van Bestuur en Middelen. De begrotingsraad vindt plaats op dinsdag 11 november.

Compacte samenvatting

Ook dit jaar is er ook een compacte samenvatting van de begroting beschikbaar waarin op hoofdlijnen de gemeentebegroting 2015-2018 in beeld wordt gebracht. Deze is te vinden op www.wijdemeren.nl/begroting2015.

Het college van burgemeester en wethouders

De plaatsing van een bericht gebeurt conform de regels en condities die de WWK daarvoor hanteert.

 

 

 

bron
persbericht
foto
---
auteur
persbericht
editor
Rik Jungmann
verder
terug
home
campagne 2014
reageer
zoek
nieuwsbrief