WIJDEMEERSE WEBKRANT
.
Atlantic Trio in Het Jagthuis
Horstermeer, za 8 november 2014 Afdrukken RSS feed van de WWK. Volg de WWK op Twitter Mail a Friend

Op zondag 23 november speelt het Atlantic Trio in het Jagthuis in de Horstermeer een negentiende eeuws programma.

persbericht

Atlantic Trio in Het Jagthuis

Op zondag 23 november speelt het Atlantic Trio in het Jagthuis in de Horstermeer een negentiende eeuws programma.

In tegenstelling tot wat de naam wellicht doet vermoeden bestaat The Atlantic Pianotrio uit drie Nederlanders: pianist Bas Verheijden, violiste Janneke van Prooijen en cellist Ansfried Plat. Alle drie speelden ze eerder in het Jagthuis, Bas onder andere met zijn pianoduo-partner Niek van Oosterum, Janneke met haar Prisma Strijktrio en Ansfried met, inderdaad, the Atlantic Pianotrio. Maar nu dus alle drie samen met een buitengewoon origineel programma. Het Tripelkonzert van Beethoven voor pianotrio en orkest werd zo’n 60 jaar nadat Beethoven het gecomponeerd had bewerkt voor alleen pianotrio door Carl Reinecke. En dat weten ze bij het Atlantic Trio. In het Jagthuis laten ze het eerste deel horen: een heel feestelijke opening van het concert. Daarna spelen ze van Cécile Chaminade (die velen van u misschien kennen van het beroemde Concertino voor fluit) haar 2e pianotrio. Na de pauze het pianotrio van haar land- en leeftijdgenoot Ernest Chausson. Met deze stukken heeft The Atlantic Trio een mooie keuze gemaakt uit de vele werken die in de 19e eeuw voor pianotrio geschreven werden. The Atlantic Pianotrio werd in 2003 opgericht en stelt zich ten doel vergeten juwelen opnieuw voor het voetlicht te brengen. Inmiddels maakte het Trio mooie cd’s met pianotrio’s van o.a. Taneyev, Juon en Gernsheim. In het Jagthuis kunt u horen dat zij inderdaad in staat zijn uit het onbekendere repertoire juist de juweeltjes te kiezen.

Programma Concert The Atlantic Pianotrio Het Jagthuis, zondag 23 november, 15.30 uur

  • Ludwig van Beethoven uit Tripelkonzert, opus 56: Allegro (1804)
    (1870-1827) (transcriptie voor pianotrio van Carl Reinecke, 1866/67)
  • Cécile Chaminade Pianotrio nr 2 in a, opus 34 (1887)
    (1857-1944) Allegro moderato
    Lento
    Allegro energico
  • Ernest Chausson Pianotrio in g, opus 3 (1881)
    (1855-1899) Pas trop lent - Animé
    Vite
    Assez lent
    Animé

Biografie Atlantic Pianotrio

  • Janneke van Prooijen - viool
  • Ansfried Plat - cello
  • Bas Verheijden - piano

The Atlantic Trio werd opgericht in 2003 en heeft sindsdien zijn naam al behoorlijk eer aangedaan: naast een groeiend aantal recitals in Nederland, maakte het trio tournees naar Curaçao, Aruba en diverse steden in Noorwegen (waar vanwege het grote succes zelfs een jaarlijks Atlantic Festival werd opgericht in Gjövik).In november 2006 nam The Atlantic Trio zeer succesvol deel aan een Masterclass van het befaamde Altenberg Trio Wien. In seizoen 06/07 organiseerde het trio samen met het Parkanyi Kwartet een zesdelige concertserie “Rondom Brahms”in de Amstelkerk te Amsterdam. De samenwerking met het Parkanyi Kwartet kreeg een vervolg met een concert in de serie Seinconcerten.

In 2008 verscheen de eerste cd van The Atlantic Trio met daarop werken van Hummel, Taneyev en Mendelssohn. In 2011 kwam de tweede cd ‘Traces of Brahms’ uit met daarop werken van Paul Juon (de ‘Russische Brahms’), Schumann en Friedrich Gernsheim (de ‘Nederlandse Brahms’).The Atlantic Trio stelt zich ten doel veel van dit soort vergeten juwelen opnieuw voor het voetlicht te brengen. Zo gaven zij ook de Nederlandse première van Taneyevs Pianokwartet opus 20 (geschreven in 1908!). De componist Willem Wander van Nieuwkerk droeg een Pianotrio aan The Atlantic Trio op dat zij in 2009 in première brachten. In 2011 volgde de wereldpremière van een ander aan The Atlantic Trio opgedragen stuk ‘De Zwarte Monnik’ (naar Tsjechov) van Alexander Comitas. Het trio werkte, naast deze componisten, onder meer samen met Ferdinand Erblich, Marc Tooten, Annemijn den Herder (altviool) en Geert Baeckelandt (klarinet). In de Nederlandse pers werd het Atlantic Trio reeds bejubeld: “Geweldige Musici” en “Eén grote muzikale belevenis!” (Gooi-en Eemlander, januari 2006) En over de uitvoering van Taneyevs Trio opus 22:“The Atlantic Trio had zijn zaakjes perfect en gloedvol voor elkaar” “Een buitengewoon verzorgde uitvoering” (Gooi- en Eemlander, maart 2008) In 2012 werd Janneke van Prooijen violiste in het trio als opvolger van Vegard Nilsen.

Bas Verheijden studeerde met onderscheiding af bij Jan Wijn en werd daarna als enige Nederlander ooit aan genomen aan de befaamde Accademia Pianistica incontri col Maestro te Imola. Hij volgde masterclasses bij o.a. Maria João Pires (waarvan de Avro een documentaire maakte) en won onder meer het Internationale Muziekconcours Scheveningen in 1997 en de Gouden Vriendenkrans in 1998 (samen met duopartner Niek van Oosterum). Zijn grote doorbraak kwam toen hij in 2000 veertien avonden achtereen Rachmaninovs Derde Pianoconcert uitvoerde in alle grote zalen van Nederland, samen met het Nederlands Studenten Orkest o.l.v. Roland Kieft. Van het slotconcert in het Concertgebouw werd een live-cd uitgebracht. In 2005 verscheen van Bas met Liza Ferschtman (viool) een dubbel-cd die zeer enthousiast ontvangen werd en o.a. een 10 kreeg in de Luister van februari ’05.

Janneke van Prooijen studeerde bij Jaring Walta en Ilya Grubert en ontving masterclasses van Herman Krebbers. Als violiste van het Prisma Strijktrio is zij zeker geen onbekende op de Nederlandse kamermuziekpodia. Zij is primarius in Lunapark en aanvoerder van het Wereldorkest. Bovendien was zij de afgelopen tijd als co-aanvoerder verbonden aan Amsterdam Sinfonietta. Zij was jarenlang lid van het internationaal vermaarde Ives ensemble. Janneke soleerde met Amsterdam Sinfonietta en het Ricciotti Ensemble en in het afgelopen seizoen met het Attacca Ensemble in Philip Glass' 'A Madrigal Opera'.

Cellist Ansfried Plat studeerde aan het Conservatorium Groningen bij Ben de Ligt, en behaalde zijn diploma Uitvoerend Musicus bij Jean Decroos aan het Koninklijk Conservatorium te Den Haag. Sinds 1996 is hij als cellist verbonden aan het Radio Filharmonisch Orkest. Ook heeft hij de afgelopen jaren als solist opgetreden in o.a. het Dubbelconcert van Brahms, onder andere in De Vereeniging te Nijmegen en in San Francisco (V.S.). Ansfried bespeelt een cello van Jaap Bolink, hem ter beschikking gesteld door het Nationaal Muziekinstrumenten Fonds.

Informatie

The Atlantic Pianotrio:
zondag 23 november 2014, aanvang 15.30 uur,
entree 17,50 euro (tot 30 jaar 10 euro).
Reserveren via de website www.jagthuis.nl,
per e-mail via stal@jagthuis.nl
telefonisch 0294-252609.
De locatie van het concert is Het Jagthuis, Middenweg 88, Nederhorst den Berg (Horstermeer).

De plaatsing van een bericht gebeurt conform de regels en condities die de WWK daarvoor hanteert.

 

 

 

bron
persbericht
foto
persbericht
auteur
persbericht
editor
Rik Jungmann
verder
terug
home
campagne 2014
reageer
zoek
nieuwsbrief