WIJDEMEERSE WEBKRANT
.
Lezing 40 Dagen Tijd
Kortenhoef, ma 31 maart 2014 Afdrukken RSS feed van de WWK. Volg de WWK op Twitter Mail a Friend

Op woensdag 9 april geeft Wim Drooge een oecumenische lezing in het kader van de veertig dagen tijd. Dat gebeurt in Het Achterom aan de Kerklaan in Kortenhoef.

persbericht

Woensdag 9 april 20.15 uur Achterom, achter de Antoniuskerk Kerklaan Kortenhoef
Oecumenische lezing in het kader van de veertig dagen tijd door Wim Dooge.
Georganiseerd door de Graankorrel, de Antoniusparochie en de Oecumenische Streekgemeente.

Over de afbeelding van de kruisiging door de eeuwen heen.

Door de eeuwen heen hebben kunstenaars thema’s uit de Bijbel afgebeeld, met name onderwerpen uit het leven van Jezus. Afbeeldingen van de kruisiging, zoals het kruisbeeld of crucifix doemen echter pas in de 6e eeuw op in de Europese kunstgeschiedenis, o.a. op een eenvoudig paneel van de gekruisigde Christus op de houten deuren van de Santa Sabina, een 5e-eeuwse basiliek in Rome.

Interessant is dat het kruisigingsthema door de eeuwen heen niet alleen in de schilderkunst veel aandacht heeft gekregen, maar juist ook in de beeldhouwkunst. Er is immers vrijwel geen katholieke kerk waar geen gesneden beeld van de gekruisigde Christus hangt. In de vroege middeleeuwen zien we aan het kruis meestal nog een ‘triomferende’ Christus hangen, maar vanaf de 9e eeuw transformeert dit beeld langzaam maar zeker naar een ‘lijdende’ Jezus.

In zijn voordracht zal Wim Dooge de ontwikkeling van het thema van De kruisiging door de eeuwen heen laten zien en toelichten. Het is boeiend om te zien hoe kunstenaars in de verschillende kunsthistorische perioden dit thema hebben vorm gegeven en hoe zij elkaar hebben beïnvloed.

De plaatsing van een bericht gebeurt conform de regels en condities die de WWK daarvoor hanteert.

 

 

 

bron
persbericht
foto
persbericht
auteur
persbericht
editor
Rik Jungmann
verder
terug
home
campagne 2014
reageer
zoek
nieuwsbrief