WIJDEMEERSE WEBKRANT
.
Nieuw Leven in het Veen
Wijdemeren, ma 31 maart 2014 Afdrukken RSS feed van de WWK. Volg de WWK op Twitter Mail a Friend

In het najaar van 2014 start Natuurmonumenten met werkzaamheden in het Vechtplassengebied om te zorgen dat het landschap voldoende open blijft.

persbericht

Nieuw leven in het veen van de Vechtplassen

In het najaar van 2014 start Natuurmonumenten met werkzaamheden in het Vechtplassengebied om te zorgen dat het landschap voldoende open blijft en het water schoner wordt. Op verschillende locaties in de natuurgebieden Ankeveense Plassen, Kortenhoefse Plassen, Loosdrechtse Plassen, Tienhovense Plassen en Botshol wordt in fasen gewerkt met het opengraven van sloten en het verwijderen van teveel bomen en houtachtige struiken. Daarnaast worden sommige percelen afgraven en op enkele plekken wordt gebaggerd. Met deze maatregelen komt er weer nieuw leven in het veen.

“Het is nodig om de oude veengebieden van de Vechtplassen open en groen te houden. Als Natuurmonumenten hier niets doet groeit alles dicht. Veel soorten die onlosmakelijk met veen verbonden zijn zoals de zeldzame purperreiger, grote karekiet en rietzanger zullen het dan niet overleven. Ook karakteristieke planten zoals krabbenscheer, zonnedauw, echte koekoeksbloemen en verschillende soorten orchideeën verdwijnen als we de werkzaamheden niet uitvoeren. Ik ben dan ook blij dat we dit najaar al beginnen” aldus boswachter Marcel Kwant.

Nieuw leven in het veen

Niet alleen in de Vechtplassen, maar in heel Nederland wordt hard gewerkt om het laagveen te behouden. Natuurmonumenten en Staatsbosbeheer gaan in acht laagveengebieden herstelmaatregelen uitvoeren. Omdat deze veengebieden, met hun bijzondere natuur, tot de grootste en meest waardevolle laagveengebieden van Europa behoren, is er een grote financiële bijdrage vanuit het Europese LIFE project: ‘New Life for Dutch fens’. Laagveengebieden horen bij het oer-Hollandse landschap. Dit cultuurhistorisch landschap bestaat uit plassen, afgewisseld met bloemrijke veenweides, wuivende rietkragen en moerasbosjes. De grote afwisseling zorgt ervoor dat het belangrijke overlevingsplekken zijn voor bedreigde vogels en bijzondere planten. Omdat er in de veengebieden al lang geen turf meer wordt gewonnen groeien ze langzaam maar zeker dicht. Door de verdroging en vermesting rondom de veengebieden gaat dit proces nog sneller.

Dit project wordt mogelijk gemaakt vanuit het Europese LIFE project “New Life for Dutch Fens”. LIFE Nature is het Europese financieringsprogramma voor projecten die leefgebieden en planten- en dierensoorten beschermen die op Europese schaal van bijzondere waarde zijn voor de biodiversiteit. Meer informatie over dit project vindt u op: www.natuurmonumenten.nl/nieuwleveninhetveen

De plaatsing van een bericht gebeurt conform de regels en condities die de WWK daarvoor hanteert.

 

 

 

bron
persbericht
foto
persbericht
auteur
persbericht
editor
Rik Jungmann
verder
terug
home
campagne 2014
reageer
zoek
nieuwsbrief