WIJDEMEERSE WEBKRANT
.
CDA over Collegevorming
Wijdemeren, ma 31 maart 2014 Afdrukken RSS feed van de WWK. Volg de WWK op Twitter Mail a Friend

Het CDA licht in een persbericht de gang van zaken rond de collegevorming toe, alsmede de voordracht van de beoogde wethouders.

persbericht

CDA, VVD en PvdA/GroenLinks vormen nieuwe College Wijdemeren

CDA, VVD en de combinatie PvdA/GroenLinks hebben vrijdagmiddag 28 maart overeenstemming bereikt over de vorming van het nieuwe College van Wijdemeren. Door hun fracties zijn Theo Reijn (CDA), Betske van Henten (CDA), Joep Frijdal (VVD) en Sandra van Rijkom (PvdA/GroenLinks) voorgedragen als wethouders.


V.l.n.r. Robby Israel (VVD), Theo Reijn (CDA), Tim Emmelot (VVD), Betske van Henten (CDA),
Sandra van Rijkom (PvdA/GL), Jan Verbruggen (CDA) en Joep Frijdal (VVD).

Informateur Theo Reijn is blij met het snelle resultaat. "Wij wilden graag een snelle en open informatie en dat is gelukt. Binnen negen dagen hebben wij een akkoord bereikt en staat er een nieuw College klaar. Het tussentijdse openbare debat over de formatie heeft daar een belangrijke bijdrage aan geleverd."

Snelle start formatie

De informateur is direct na de verkiezingen aan de slag gegaan. Allereerst is er donderdag 20 maart met vertegenwoordigers van alle partijen gezamenlijk gesproken. Een dag later zijn de partijen afzonderlijk aangeschoven. Tijdens dit overleg zijn de voor elke partij belangrijkste gesprekspunten besproken en heeft iedereen laten weten waar de ambities liggen als het gaat om de portefeuilles.

Reijn: "Op basis van de verkiezingsuitslag lag een combinatie van CDA, D66 en een derde partij voor de hand. Maar wij hebben niet alleen naar de verkiezingsuitslag gekeken. Die wordt helaas maar al te vaak beïnvloed door landelijke voorkeuren. In Wijdemeren was dat vooral merkbaar bij de uitslagen voor D66, PvdA en VVD.  Voor Wijdemeren is het van belang dat er een stabiel en bekwaam College komt dat kan rekenen op een ruim draagvlak in de gemeenteraad. Onze aandacht was met name gericht op inhoudelijke overeenkomsten en de deskundigheid en beschikbaarheid van kandidaat-wethouders."

Openbare debat

Het tussentijds openbare debat op woensdag 26 maart was nieuw voor Wijdemeren. "Van verschillende kanten hoorden wij dat het wel gewaagd was", vertelt Theo Reijn. "Maar wij hebben het toch gedaan omdat wij niet alles in de achterkamertjes wilden regelen. De twee onderwerpen waar in eerdere gesprekken de belangrijkste discussies over waren hebben wij toen aan de orde gesteld." Reijn en zijn mede-onderhandelaars zijn tevreden over het verloop van het debat. "Statenlid Hans Démoed heeft het debat op uitstekende en professionele wijze geleid en alle partijen de ruimte gegeven. Zelfs een statement vooraf van DorpsBelangen was mogelijk. Jammer dat deze partij dat op zo'n aanvallende manier deed. Daarmee werd wel duidelijk dat zij liever niet meedoen met de nieuwe coalitie. Ook bij D66 bleek weinig bereidheid om wat te bewegen in de richting van het CDA."
Om meer duidelijkheid van D66 te krijgen is er later op dezelfde avond nog overleg tussen CDA en D66 geweest. En ondanks het sterke signaal van DorpsBelangen, die met de inbreng tijdens dit debat zichzelf eigenlijk buitenspel zette, is de afspraak om met hen verder te praten ook blijven staan.

De bom van D66

Vrijdagochtend 28 maart leek een coalitie CDA, PvdA/GroenLinks, D66 binnen handbereik. Reijn: "Van meet af aan wilden wij in ieder geval PvdA/GroenLinks erbij. Met name om de overeenkomsten over het te voeren beleid en de deskundigheid van Sandra van Rijkom. Samen met onze kandidaat Betske van Henten hebben wij daarmee een uitstekende duo op het sociaal domein. Toch hebben wij tijdens het hele proces alles opengehouden en zijn er nergens claims gelegd. Dat veranderde toen D66 een claim op een deel van het sociaal domein legde en dat als harde eis betitelde. Dat was nog niet eerder vertoond en gebeurde op een wijze dat verder onderhandelen nauwelijks zinvol leek. Ook een snelle bemiddelingspoging van buitenaf had geen resultaat."

D66 onbereikbaar

Vrijdag rond het middaguur was niet duidelijk of D66 verder wilde praten. Iedereen wist echter hoe de vlag er voor stond en dan is het vreemd dat de fractieleden die aan de onderhandelingen meedoen niet bereikbaar zijn. Wel bleek het voor D66 mogelijk om op ongeveer hetzelfde tijdstip schriftelijke vragen aan het College te stellen over een relatief onbelangrijk onderwerp. Theo Reijn: "Kennelijk had D66 zich al bij de ontstane situatie neergelegd en was niet meer bereid de telefoon op te nemen. Het CDA voelde zich toen vrij om verder met de VVD te praten en dat leidde tot een snel resultaat. Daarna hebben wij de nog geplande afspraak met DorpsBelangen afgezegd."

Financiën bij de burgemeester

Met de onderhandelaars van CDA, PvdA/GroenLinks en VVD is vrijdagmiddag direct de portefeuilleverdeling besproken. Op hoofdlijnen is hierover inmiddels een akkoord gesloten. Voor het CDA was daarbij van belang dat de portefeuille Financiën wat uit de politieke sfeer wordt gehaald. "Financiën is een middel om je doelen te bereiken, maar geen doel op zich. Bovendien is iedereen het er wel over eens dat de financiën op orde moeten zijn en dat zal ook de komende jaren geen eenvoudige klus zijn", licht Theo Reijn toe. "Al in een vroeg stadium hebben wij de burgemeester gevraagd deze portefeuille op zich te willen nemen. Daarmee wordt het wat minder politiek en liggen de financiële keuzes weer meer bij de gemeenteraad. Daar horen ze ook. De burgemeester heeft hier lang over nagedacht, maar gelukkig mee ingestemd."

De gemeenteraad is aan zet

Al eerder heeft het CDA laten weten geen Coalitie- of Collegeakkoord, maar een Raadsakkoord te willen sluiten. "Ook dat is nieuw, maar het is immers de gemeenteraad die besluiten neemt en het College die vervolgens de besluiten moet uitvoeren. Dan moet je ook de verantwoordelijkheden daar leggen waar zij horen te liggen. Komende week gaan wij een concept voor het Raadsakkoord opstellen en dat in april aan de gemeenteraad voorleggen", besluit Reijn na een spannende en drukke week. "Er staat een enthousiaste en ambitieuze ploeg klaar die meer ruimte wil bieden aan de samenleving en minder door de overheid wil laten regelen. Dat spreekt mij als CDA'er aan en daar ben ik tevreden over.

De plaatsing van een bericht gebeurt conform de regels en condities die de WWK daarvoor hanteert.

 

 

 

bron
persbericht
foto
persbericht
auteur
persbericht
editor
Rik Jungmann
verder
terug
home
campagne 2014
reageer
zoek
nieuwsbrief