WIJDEMEERSE WEBKRANT
Masterclass Raadslid?
Nederhorst den Berg, ma 5 mei 2014 Afdrukken RSS feed van de WWK. Volg de WWK op Twitter Mail a Friend

Cor Koster geeft een wijze raad mee aan de kersverse raadsleden. Vaar het eerste half jaar op het kompas van de ambtenaren en de wethouders, maar vorm daarna je eigen oordeel.

ingezonden bericht

Alle burgers zijn gelijk

De nieuwe raad is aangetreden, met een groot aantal nieuwkomers. Ik weet zeker dat ze van plan zijn om het allemaal heel goed te doen. Om integer te zijn. Om alle burgers gelijk te behandelen. Anders dan in Animal Farm, waar alle dieren gelijk zijn, maar waar sommige dieren meer gelijk zijn dan andere.

Zo dacht ik er ook over toen ik zo’n 25 jaar geleden raadslid in Nederhorst den Berg geworden was en geconfronteerd werd met een een bouwaanvraag. Het verzoek kwam van één van de twee huisartsen in het dorp, inmiddels met pensioen. Hij was een duopraktijk begonnen met zijn vrouw in hun huis midden in een woonwijk en omdat zij meer praktijkruimte nodig hadden, wilden ze een stukje aanbouwen in hun eigen achtertuin. Het ambtelijk advies was: geen vergunning verlenen. De commissie Ruimtelijke Ordening moest zeggen wat ze ervan vond.

Alles is nieuw

Als kersvers lid van de commissie zat ik er erg mee, want ik kon me levendig voorstellen dat je als huisartsenduo die extra praktijkruimte nodig had. Maar ik was net één of twee maanden in functie en alles was nog nieuw en onwennig. In het begin van zo’n raadsperiode zijn er allerlei zaken waarvan je helemaal niets blijkt te weten. Wat doe je in zo’n geval? Dan volg je de mensen die wèl van de materie op de hoogte zijn, namelijk de ambtenaren en de wethouder. Als die vinden dat iets afgewezen moet worden omdat het niet kan volgens het bestemmingsplan, of omdat je nu eenmaal niet met twee maten kunt meten, dan is dat kennelijk zo. Het advies van de commissie was dan ook gelijk aan het ambtelijk advies: afwijzen

Dat was een kwart eeuw geleden. Al die jaren heeft het me dwars gezeten dat ik destijds zo gedwee het ambtelijk advies accepteerde. Zo erg zelfs dat ik nooit naar die dokter ben toegegaan, ook niet als mijn eigen huisarts met vakantie was. Ik hoefde hem niet zo nodig onder ogen te komen. Mijn gezondheidsprobleempje? Ach, dat ging vanzelf wel over.

Half jaar

Het kost je als raadslid minstens zes maanden voor je enig gevoel ontwikkeld hebt voor wat er op je bordje komt. Tot die tijd is het verstandig om degenen te volgen die er echt wat van afweten. Later, als je beter van alle procedures op de hoogte bent, kun je je eigen koers varen. Dan weet je ook dat alle burgers weliswaar gelijk zijn maar dat de omstandigheden niet gelijk zijn, en dat er legale mogelijkheden zijn om daar rekening mee te houden. Er is vrijwel altijd ruimte voor uitzonderingen op de regel, een kans om ergens een mouw aan te passen. Maar dat weet je pas later. Die dokter kwam gewoon een half jaar te vroeg met zijn bouwaanvraag.

Cor Koster
Nederhorst den Berg

Naschrift WWK:

Zeer herkenbaar stuk van Cor Koster. Lastige afwegingen en besluiten in de marges van de wet en de procedures. Heb je je druk gemaakt in de campagne voor iets, blijkt het twee jaar later, vanwege totaal gewijzigde omstandigheden met goed fatsoen eigenlijk niet meer te kunnen. Kiezersbedrog wordt er dan geroepen. Terecht, maar ook onterecht.

Nog een goede raad. Laat je niet gijzelen door fractiediscipline als je het er echt niet mee eens bent. Je wordt daar doodongelukkig en ongeloofwaardig door als heel Wijdemeren weet dat je er anders over denkt en je blijft maar braaf mee stemmen. Het moet niet aan de orde van de dag zijn, maar als je, met redenen omkleed, anders stemt dan de rest, dan gebeurt er niets en heb je wel vrede met je geweten en dat voelt echt veel beter. Al ben je de enige in de hele raad.

En stop alsjeblieft met dat partijhoppen. Slecht voor je eigen geloofwaardigheid en je eigenwaarde. Het leidt tot niets en is onprofessioneel. Los het op binnen je eigen partij of stap op. Die zetel kreeg je niet zelf, maar je partij kreeg die zetel. Kiezers die op jou gestemd hebben, voelen zich bedrogen als je overstapt en overstapt en ...

Mocht je in de raad zijn beland vanwege één enkel onderwerp, hou er rekening mee dat je je onderwerp als bestuurder moet gaan bekijken in het licht van het algemeen belang van Wijdemeren. Daarvoor zit je in de raad. Je favoriete onderwerp komt op afstand als je het goed doet, want je moet ook de belangen van de rest van Wijdemeren mee afwegen. En dat is andere koek dan je gewend was op de barricaden.

Tijd voor een masterclass raadslid?

Rik Jungmann

De plaatsing van een bericht gebeurt conform de regels en condities die de WWK daarvoor hanteert.

 

 

 

bron
ing. bericht
foto
---
auteur
ing. bericht
editor
Rik Jungmann
verder
terug
home
campagne 2014
reageer
zoek
nieuwsbrief