WIJDEMEERSE WEBKRANT
.
Het zat Stichting Mee Mee
Wijdemeren, za 28 juni 2014 Afdrukken RSS feed van de WWK. Volg de WWK op Twitter Mail a Friend

De Stichting MEE ondersteunt mensen met een beperking en krijgt subsidie van het rijk. Volgend jaar niet meer. Dan komt de rekening naar Wijdemeren. Een warrig debat.

Het college stelde voor om in 2015 ruim 126.000 euro over te maken naar de Stichting MEE, omdat dat nu eenmaal door het ministerie, de VNG en het ministerie van VWS zo is afgesproken. Nu krijgt MEE geld uit Den Haag, volgend jaar uit Wijdemeren. het bedrag van 126.000 is uit een verdeelsleutel komen rollen die de SWW gemeenten hebben berekend.

Wat doet MEE?

Het hoofdstuk Kanttekeningen en Risico's van het collegevoorstel gaf alle aanleiding om kritische vragen te stellen over dit voorstel. Er stond:

3. Kanttekeningen/Risico’s

Er bestaat weinig inzicht in de precieze werkzaamheden van MEE.
Het jaar 2015 zal expliciet gebruikt worden om de inzicht te krijgen in de dienstverlening van Stichting MEE. In de resultaatafspraken zal worden uitgewerkt hoe de gemeente inzicht kan krijgen in de dienstverlening van MEE. De resultaten hiervan zullen aan de gemeenteraad worden voorgelegd. Gemeenten zijn niet verplicht om dienstverlening “cliëntondersteuning” van de Stichting MEE af te nemen in 2015. Het is daarom mogelijk een lager bedrag beschikbaar te stellen aan Stichting MEE.

Gefundenes Fressen

Voor een beetje raadslid is een dergelijke tekst heerlijk. Hij vraagt om vragen en politieke problemen. Vrij vertaald staat er immers:

We gaan 126.000 euro betalen aan een Stichting waarvan we geen idee hebben wat hij doet. Wat hij doet, dat gaan we volgend jaar wel eens rustig bekijken. En, tussen twee haakjes, we hoeven volgend jaar helemaal geen diensten af te nemen van MEE. We kunnen het ook niet doen. Of we nemen voor minder geld af. Dat kan ook. U zegt het maar.

Van Persie-zweefduik

Gert Zagt (DB) kopte deze bal met een Van Persie-zweefduik keurig in. Hij stelde voor om niet het hele bedrag aan MEE te betalen, maar om ze te laten factureren voor geleverde diensten. Hij vroeg waar het bedrag van 126.000 op gebaseerd is. "Het zijn allemaal verdeelsleutels die niets met de werkelijkheid te maken hebben." En dus diende hij een amendement in om op factuurbasis aan MEE te betalen voor geleverde diensten.

Martin Vuyk (VVD) steunde hem daarin. "Dit voorstel komt als een duveltje uit een doosje. Ik ben blij met het amendement." Ook de andere liberale partij, D66, bij monde van Patricia Mossinkoff, steunde het DB amendement. Samen negen zetels. Kritisch dus, want exact de helft.

Bedrijfsvoering in het gedrang

Betske van Henten die MEE in haar portefeuille heeft, ontraadde het DB-amendement, omdat zonder de betaling ineens de bedrijfsvoering van MEE in het gedrang komt. Op de vraag van Martin Vuyk (VVD) over de cijfers van de activiteiten van MEE in Wijdemeren antwoordde zij dat er in 2013 99 diensten door MEE in Wijdemeren zijn verleend.

Stan Poels (GL/PvdA) stond pal achter het voorstel. Volgend jaar is een overgangsjaar voor al dit soort organisaties. We geven ze allemaal een zachte landing na de transitie. MEE dus ook. Ook Jan Verbruggen (CDA) sloot zich daar bij aan. Gaande het debat sloot de VVD zich toch weer bij de coalitiegenoten aan. Voor DB en D66 was toen al duidelijk dat het amendement het niet zou halen, waarna het voorstel toch unaniem werd aangenomen.

bron
WWK
foto
---
auteur
Rik Jungmann
editor
Rik Jungmann
verder
terug
home
campagne 2014
reageer
zoek
nieuwsbrief