WIJDEMEERSE WEBKRANT
.
Oud (6) Afgehaakt
Nederhorst den Berg, di 17 juni 2014 Afdrukken RSS feed van de WWK. Volg de WWK op Twitter Mail a Friend

Cor Koster schreef zijn zesde column in de serie Oud. Hij schrijft over afhaken. Afhaken bij de maatschappij, bij de politiek en bij de techniek. Afhaken als fenomeen.

Oud (6) Afgehaakt

Er zijn ouderen die, als ze in aanraking komen met moderne ontwikkelingen, zeggen: “Je begrijpt wel dat ik dat niet meer kan volgen”. Of, bijna even erg: “Daar zie ik het nut niet van in”. Het gaat dan meestal over iets technisch, iets dat met computers te maken heeft, of over bepaalde maatschappelijke ontwikkelingen. Die mensen hebben afgehaakt.

Veelal zijn het vrouwen die zich hun leven lang lekker gevoeld hebben in de rol van huisvrouw. “De stofzuiger doet het niet. Daar moet m’n man naar kijken.” Ook mannen houden nieuwe, onbekende dingen af. Onlangs vertelde ik iemand dat hij een hoop op zijn energierekening kon besparen als hij deel zou nemen aan zo’n collectieve regeling zoals de ANBO en andere organisaties die hebben. Maar hij zag het nut er niet van in. “Ik ben al 50 jaar bij de NUON”, zei hij met enige trots. Tsja, denk ik dan. De NUON is in handen van een Zweeds bedrijf dat alleen maar geïnteresseerd is in het maken van winst. Ze zullen daar in Zweden blij zijn met klanten zoals jij. Zelf betaal ik liever een paar honderd euro per jaar minder.

Wéér dunner

Maar er zijn ook anderen. Laatst, op een receptie, zag ik een dame van in de tachtig in de weer met een smartphone. “Bevalt-ie?”, vroeg ik. “Ja, natuurlijk”, zei ze enigszins kribbig, “het is een iPhone!” We raakten aan de praat en ze bleek volledig meegegroeid te zijn met alle technische ontwikkelingen. Ze vertelde dat ze niet kon wachten op de iPhone 6, en toen ik opmerkte dat dat nog wel een paar maanden kon duren, zei ze: “Ja, dat weet ik. Maar als het waar is dat er eentje uitkomt met een 5,5-inch scherm, dan ruil ik deze meteen in. En… hij wordt waarschijnlijk wéér dunner!” Het enthousiasme spatte er vanaf.

Keuze

Ergens in je leven moet er een moment zijn waarop je beslist of je mee blijft doen of niet. Of je op de hoogte wil blijven van wat er om je heen gebeurt en actief wil blijven deelnemen, of dat je het allemaal niet meer op kunt brengen. Volgens mij heeft de keuze weinig of niets te maken met intelligentie of met opleidingsniveau. Het heeft alles te maken met een nieuwsgierige geest en met geloof in jezelf. Het geloof dat je een stekker uit elkaar kan halen om te kijken of dat de reden is dat de stofzuiger niet werkt. Natuurlijk, je hebt daar in het begin instructie bij nodig, maar die is beschikbaar. Omgaan met een computer of met internet kun je leren bij Seniorweb en zo zijn er allerlei andere cursussen.

Waar het om gaat is dat je nooit moet zeggen: “Je begrijpt wel dat ik dat niet meer kan volgen”. Want nee, dat begrijp ik absoluut níet.

Cor Koster
Nederhorst den Berg

De plaatsing van een bericht gebeurt conform de regels en condities die de WWK daarvoor hanteert.

 

 

 

bron
ing. bericht
foto
---
auteur
ing. bericht
editor
Rik Jungmann
verder
terug
home
campagne 2014
reageer
zoek
nieuwsbrief