WIJDEMEERSE WEBKRANT
.
Nescio Lezing a.s. Zondag
Kortenhoef, wo 11 juni 2014 Afdrukken RSS feed van de WWK. Volg de WWK op Twitter Mail a Friend

Op zondag 15 juni zal Peter van Dael SJ de Nescio lezing annex Koffieconcert bij de OSG in het Oude Kerkje in Kortenhoef verzorgen.

persbericht

Heiligheid en Heiligen in de beeldende kunst

Op zondag 15 juni zal Peter van Dael SJ de Nescio lezing annex Koffieconcert onder de titel 'Heiligheid en Heiligen in de beeldende kunst' bij de OSG in het Oude Kerkje in Kortenhoef verzorgen.

In het kader ‘authenticiteit’ is onder meer gekozen voor het thema ‘heiligheid en heiligen in de beeldende kunst’. Peter van Dael zal dit thema invullen door aandacht te schenken aan deugen en de werken van barmhartigheid en aan (heilige) mensen die dit alles beoefenen. De deugden- en ondeugdenbomen in middeleeuwse miniaturen hebben hem op deze gedachte gebracht. We zien hoe uit de hoogmoed een boom voortkomt die zich verder vertakt in de overige ondeugden. De hoogmoed als wortel van de ondeugd.

Daartegenover is de nederigheid de wortel van de deugdzaamheid. Om op de hoogmoed terug te komen: deze geldt als de belangrijkste hoofdzonde, omdat hierdoor de door God gewilde orde wordt verstoord. De hoogmoedige mens vraagt zich af: “Hoe maak ik indruk op de mensen?” Niet: “Wat ben ik in het oog van God?“ Hoogmoed is dus onwaardig, niet authentiek. De nederigheid en de overige deugden hebben te maken met authenticiteit en waarachtigheid.

Peter van Dael sj (1937) was universitair docent in Amsterdam en gastdocent in Rome, gespecialiseerd in vroegchristelijke en middeleeuwse kunst.

Kwartet

Deze lezing zal muzikaal worden omlijst door een kwartet jonge musici. Laura Dooge, zang, Alexander Naorniakowski, gitaar, Laurens IJzerman, cajón en drums en William Barrett, contrabas.

In de zomer van 2012 ontstond het Kowski Quintet, een vijfkoppige jazzband, bestaande uit vier leerlingen van het Gemeentelijk Gymnasium Hilversum en één van het Goois Lyceum. Vandaag zal, net als afgelopen jaar, een selectie van de band voor u optreden: Laurens IJzerman op cajón en delen van het drumstel, Alexander Naorniakowski op gitaar en Laura Dooge met zang. Voor de gelegenheid is (contra)bassist William Barrett bij het combo gevraagd. Laura en William leerden elkaar kennen op het Junior Jazz College, de vooropleiding/jong talent klas van het Conservatorium van Amsterdam. Het Kowski Quintet heeft ongeveer een jaar samengespeeld, daarna heeft de band, wegens o.a. overzees studeren, hun activiteiten stil moeten leggen.
Zowel Laurens als Alexander spelen al zo'n tien jaar respectievelijk drums en gitaar. Laura volgt ongeveer drie jaar (jazz)zangles en William speelt sinds vijf jaar contrabas. Laura is dit jaar toegelaten tot het Junior Jazz College en William zit in het eerste jaar van de bachelor aan het Conservatorium van Amsterdam. Deze ochtend zullen zij verscheidene jazz- standards ten gehore brengen. Tijdens het concert zelf wordt bekend gemaakt welke stukken dit zijn.

Plaats: Kortenhoefsedijk 168 in Kortenhoef
Aanvang: 11.00 uur
Toegang: € 8,00, kinderen vrij

www.osg-kortenhoef.nl

De plaatsing van een bericht gebeurt conform de regels en condities die de WWK daarvoor hanteert.

 

 

 

bron
persbericht
foto
persbericht
auteur
persbericht
editor
Rik Jungmann
verder
terug
home
campagne 2014
reageer
zoek
nieuwsbrief