WIJDEMEERSE WEBKRANT
.
Debat Eikenrode
Nieuw Loosdrecht, do 5 juni 2014 Afdrukken RSS feed van de WWK. Volg de WWK op Twitter Mail a Friend

Nico Ockhuisen deelde mee dat hij van de erfpacht van Eikenrode af wil en de buitenplaats daarom wil kopen. Hij wil al het achterstallige onderhoud gaan wegwerken.


Nico Ockhuisen

In zijn inspraak in de commissie REO ging Nico Ockhuisen, de pachter van landgoed Eikenrodegisteren frontaal in de aanval op DB. Hij maakte gehakt van de vragen die Dorpsbelangen eerder stelde over het plafonddoek en het koetshuis. "Drukdoenerij":aldus Ockhuisen. Over het plafondoek dat volgens hem onwettig is ontvreemd door de vorige pachter en nu bij de curator in opslag staat, zei hij: "Prietpraat!" en "Niemand kan mij verplchten om het koetshuis te restaureren."
Het koppelen van een bouwvergunning aan restauratie vond hij helemaal onvoorstelbaar.

Gert Zagt (DB) betoogde dat Eikenrode een rijksmonument is en daarom bescherming verdient van de gemeente. "Het hele landgoed is een monument dat de gemeente moet bewaken!" De gemeente moet handhaven en snel ook, waarbij hij Mevrouw Koelstra van de Rijksdienst, die hij gisteren nog aan de telefoon had gehad, als steun in de rug te hulp aanriep, want die is het volgens hem met hem eens. "Snel actie!"

Wethouder Theo Reijn verklaarde dat hij het beleid van het vorige college t.a.v. Eikenrode niet wil voortzetten, want dat college deed volgens hem een jaar lang niets. "Ik wil snel actie en snel restaureren. Het plafondoek staat volkomen los van een eventuele bestemmingswijziging.

Erik Torsing (CDA) was gisteren gaan kijken bij Eikenrode. "Wat een prachtige buitenplaats en een mooi park. Het verbaast mij dat dat vrij toegankelijk is. Hijging ook kijken bij de ruïne van het afgebrande Koetshuis. Daar schrok hij van de rommel, het asbest en de hekken die niet gesloten zijn. "Een levensgevaarlijke situatie waar snel iets aan gedaan moet worden."

Martin Vuyk (VVD) vond de vragen van DB maar "klopklop" (een soort nepslagroom). Opgeklopte drukte om niks.

In zijn tweede termijn verklaarde Nico Ockhuisen dat hij over genoeg geld beschikt om de hele buitenplaats te restaureren. "De vorige keer vroeg die mevrouw met die dochter die minister is (Ria Hennis DB, red. WWK) of ik de middelen wel had. Nou laat ze de bank maar natrekken, dan kan ze dat zien. Ik wil trouwens van de erfpacht af. Het is pas eigendom als de grond ook van mij is. Ik ga Eikenrode kopen.

bron
WWK
foto
Douwe van Essen
auteur
Rik Jungmann
editor
Rik Jungmann
verder
terug
home
campagne 2014
reageer
zoek
nieuwsbrief