WIJDEMEERSE WEBKRANT
.
DB: Vragen Eikenrode
Loosdrecht, za 31 mei 2014 Afdrukken RSS feed van de WWK. Volg de WWK op Twitter Mail a Friend

Dorpsbelangen stelde vragen over een verloren gewaand doek en het koetshuis van Eikenrode. De partij komt op voor het historische pand met een rijke geschiedenis.

persbericht

Verloren schat Eikenrode teruggevonden?

Er lijkt maar geen eind te komen aan de ontwikkelingen op Landgoed Eikenrode. Dit keer goed nieuws! Een verloren gewaand monumentaal plafond(doek) uit 1872 blijkt nog te bestaan. Dit "juweeltje" behoort toe aan het Rijksmonument aldus de bouwkundig adviseur van de Rijksdienst voor Cultureel Erfgoed (RCE). Waarom heeft de gemeente deze conclusie niet zelf getrokken?

Al eerder boven water?

In juni 2013 wordt de gemeente zelfs expliciet per brief door de vorige eigenaar op het nog bestaan van dit doek gewezen. De RCE adviseert in die tijd de gemeente over de nieuwe plannen zonder te weten dat dit doek (zie foto) dus nog bestaat. Maar gelukkig is het nog niet te laat. De verantwoordelijk wethouder monumenten, dhr Reijn, zal door DorpsBelangen aangesproken worden op zijn bevoegdheid en plicht om op te komen voor het Rijksmonument.


Het teruggevonden doek.

Respect voor het verleden

Landgoed Eikenrode is niet zomaar een Rijksmonument maar één waarvoor de gemeente destijds zelfs aanvullende erfpachtvoorwaarden heeft opgesteld waarin expliciet een restauratieplicht is opgenomen. Nieuwe plannen voor het grotendeels gerestaureerde hoofdhuis zijn prima maar de gemeente mag niet voorbijgaan aan afspraken uit het verleden en de Rijksmonumentale status van het landgoed.

‘het is nog niet te laat’

Gelukkig zijn er meer partijen betrokken bij dit Rijksmonument. DorpsBelangen ziet erop toe dat de gemeente een actieve regisserende rol gaat spelen ten aanzien van dit Rijksmonument. Terugplaatsen van het monumentale plafond is evident. Maar ook het voorkomen dat het nu nog te restaureren koetshuis verloren gaat is essentieel. De RCE meldde over het koetshuis "het is nog niet te laat".


Het te restaureren koetshuis van Eikenrode.

Koninklijke Woudenberg

We rekenen erop dat Koninklijke Woudenberg, de erfverpachter, ook zijn verantwoordelijkheid gaat nemen. DorpsBelangen weet dat Koninklijke Woudenberg een gerenommeerde partij is, die zich inzet voor behoud van Rijksmonumenten. We kunnen ons niet voorstellen dat zij het koetshuis en het plafonddoek verloren laat gaan.

Raadsvragen

Tijd dus om op te komen voor dit monument van nationaal belang in en voor ons dorp!

In dit kader heeft de fractie van DorpsBelangen in de gemeenteraad van Wijdemeren inmiddels vragen gesteld aan burgemeester en wethouders over deze kwestie.

De plaatsing van een bericht gebeurt conform de regels en condities die de WWK daarvoor hanteert.

 

 

 

bron
persbericht
foto
persbericht
auteur
persbericht
editor
Rik Jungmann
verder
terug
home
campagne 2014
reageer
zoek
nieuwsbrief