WIJDEMEERSE WEBKRANT
.
Trots op Wijdemeren!
Wijdemeren, do 3 juli 2014 Afdrukken RSS feed van de WWK. Volg de WWK op Twitter Mail a Friend

Het gemeentebestuur van Wijdemeren is open en transparant vergeleken bij dat van Hilversum. Er gaat hier best soms wat flink fout, maar daar maken ze er een potje van.

In De Zijlijn

Trots op Wijdemeren!

De Gooi en Eemlander staat de laatste paar weken vol over de stiekeme bestuursstijl van de politiek in Hilversum. Wat is er aan de hand? De Gewestelijke Afvalstoffen Dienst (GAD) begroot al jaren de bijdrage van de deelnemende gemeenten te hoog.

Het gevolg is dat die gemeenten hun inwoners teveel laten betalen voor de vuilnisophaal. Als de rekening opgemaakt wordt, dan blijken er enige tonnen teveel ingehouden, die in de zak van de gemeente terecht zijn komen.

De Hilversumse oplossing

Een gemeente kan twee dingen doen als er teveel geld is ingehouden:

  • Stijf je mond dicht houden, er geen ruchtbaarheid aan geven en dat geld aan andere dingen besteden (de Hilversumse oplossing), of
  • dat teveel betaalde geld, dat van de burger is, netjes terugbetalen (de Wijdemeerse oplossing).

De krant was op het spoor dat Hilversum dat geld achterhield en stelde er vragen over aan het Hilversumse college. Ondanks dat (of misschien wel omdat) burgemeester Broertjes van Hilversum een lange carrière als hoofdredacteur van een krant achter de rug heeft, wilde het Hilversumse college er niets over kwijt. Tot mijn grote verbazing was er zelfs een WOB (Wet openbaarheid van Bestuur) procedure nodig om het Hilversumse college tot inkeer te laten komen. De krant wilde met die WOB procedure de collegebesluiten kunnen inzien. Nu niet een voorbeeld van open, transparant en democratisch bestuur, integendeel.

Het bleek nog erger. Ook in Hilversum neemt het college besluiten. Sommige van die besluiten kunnen meteen uitgevoerd worden zonder ze voor te leggen aan de gemeenteraad als de raad die bevoegdheid aan het college heeft overgedragen (gemandateerd). Een collegebesluit kan dus flinke invloed hebben op burgers, infrastructuur, handhaving, etc., etc. Vandaag en gisteren staat tot mijn verbijstering  in de Gooi dat de besluitenlijst van het college van Hilversum niet openbaar is.

Het is voor de raad en de burger dus een soort tombola wat er besloten wordt en waar het gevolg van dat besluit  dan terecht gaat komen. (En de raad daar laat dat kennelijk gebeuren...) Zo bleek dat Hilversum de vrouwenopvang (een politiek gevoelige kwestie in Hilversum) aan Almere had overgedaan, zonder dat de raad dat wist. Het Almeerse college meldde dat aan de Almeerse raad, maar wethouder Erik van der Want (D66) liet niets van zich horen. De krant schrijft in een analyse dat de raad waarschijnlijk niet is geïnformeerd. Ongelooflijk! Geen open, transparant en democratisch bestuur, integendeel.

We zijn er nog niet. Het college communiceert met de buitenwereld vaak per brief, ook met de gemeenteraad. Die brieven werden in Hilversum niet gepubliceerd. Tot het WOB verzoek van de krant binnenkwam in het grote gele raadhuis. De Hilversumse raad weet dus niet wat het college antwoordt en wat er naar wie gecommuniceerd wordt. Als je gemeenteraadslid in Hilversum bent, dan wordt je dus op tal van gebieden op achterstand gezet en niet geïnformeerd. Dat open, transparante en democratische bestuur functioneert daar dus maar voor een klein deel. Raadsvoorstellen, daar gaat de Hilversumse raad over, maar voor de rest voelt het niet pluis daar qua democratie. En dat in een gemeente waar de Democraten 66 al sinds mensenheugenis de grootste rol spelen en de burgemeester van beroep journalist was.

Trots op Wijdemeren!

Als ik dit allemaal  lees, dan word ik spontaan apen-trots op Wijdemeren. In december 2003 (2003!!!) begon Cor Koster de discussie over het GAD geld. € 360.000. Ik weet niet wanneer dat gevolg heeft gehad, en wanneer dat besluit werd genomen, maar intussen wordt het teveel betaalde GAD-geld netjes ieder jaar aan de Wijdemeerse burger teruggegeven. Hallo Hilversum, hier Wijdemeren!

Nog blijer en trotser word ik, als ik dat geheimzinnige Hilversumse gedoe over de besluitenlijst van het college lees. Het college van Wijdemeren vergadert iedere dinsdagmorgen, waarna kort daarop de besluitenlijst op de website van de gemeente te vinden is. In Hilversum doen ze dat anders.
Soms zijn die besluiten wat cryptisch verwoord, soms is er wat weggelaten, maar vaak staat er gewoon wat je van een besluit verwacht.

En dan de briefwisseling van, en de beantwoording van vragen door het college. In december stelde ik vast dat de WWK wel soms de vragen ontving die een politieke partij stelde, maar dat de antwoorden vaak onzichtbaar bleven, tenzij de politieke partij de moeite nam om de antwoorden door te sturen. Co de Kloet deed dat altijd. Alsof je meeluistert in een telefoongesprek. Je hoort maar de helft en moet raden naar wat de andere kant zegt.

De WWK nam het initiatief en stelde een formele vraag aan het gemeentebestuur of de pers de vragen en de antwoorden zou kunnen krijgen. Jan Herman Baas en Herman Stuyver stelden zich achter het WWK verzoek op. Nog geen drie weken later zaten burgemeester Martijn Smit, griffier Ina Schutte, Herman Stuyver, Jan Herman Baas en ondergetekende bij elkaar aan tafel. De vraag werd besproken en ter plekke geregeld. De pers krijgt van de griffie alle vragen en alle antwoorden per email of via de website.
Top! Zo kan het ook! Hallo Hilversum, hier Wijdemeren!

In Wijdemeren heb je daar geen WOB procedure voor nodig. Daar kunnen ze in Hilversum een puntje aan zuigen. Ik krijg haast sympathie voor SWW...

Dat mag ook wel eens gezegd worden.

Rik Jungmann

PS. De WOB procedure van de Gooi en Eemlander loopt nog.

De plaatsing van een bericht gebeurt conform de regels en condities die de WWK daarvoor hanteert.

 

 

 

bron
WWK
foto
---
auteur
Rik Jungmann
editor
Rik Jungmann
verder
terug
home
campagne 2014
reageer
zoek
nieuwsbrief