WIJDEMEERSE WEBKRANT
.
's-Graveland meeste Kandidaten
Wijdemeren, vr 24 januari 2014 Afdrukken RSS feed van de WWK. Volg de WWK op Twitter Mail a Friend

Cor Koster houdt van statistiek en getallen. Dit keer telde hij de kandidaat raadsleden per Wijdemeerse woonkern. 's-Graveland wint met sterke oververtegenwoordiging.

ingezonden bericht

’s-Graveland onevenredig vertegenwoordigd

Je hebt soms de indruk dat Loosdrecht een grotere rol in de gemeentepolitiek speelt dan op basis van het aantal inwoners redelijk is. Hoe zit dat voor de volgende periode met de kandidatenlijsten van de verschillende politieke partijen in Wijdemeren? Zijn die kandidaten enigszins evenwichtig verdeeld over de verschillende kernen?

Ik heb gekeken naar de eerste 10 plaatsen op de lijsten van de vijf partijen voor de komende verkiezingen en waar de kandidaten wonen. Het gaat hierbij dus om 50 mensen. Het aantal inwoners van elke kern is in kolom B weergegeven (bron: CBS 2012). In de kolommen ernaast staat het aantal kandidaten uit die kernen die op de lijsten van de politieke partijen staan. In kolom H zijn ze opgeteld per kern, en in de laatste kolom staat de “ideale” verdeling, berekend als je 50 plaatsen zou moeten verdelen over de verschillende kernen op basis van het aantal inwoners.

Het blijkt dat de verdeling aardig klopt, met één uitspringer. ’s-Graveland, een gat van 1180 inwoners, zou drie kandidaten moeten leveren, maar levert er acht! Waar zou dat nu aan liggen? We zouden het kunnen uitzoeken door na te gaan waar die mensen precies wonen, maar dat zullen we niet doen. Er is al voldoende geschreven over bloembakken.

De andere kernen zijn normaler vertegenwoordigd. Loosdrecht heeft niet het overwicht dat je soms denkt. Ze zouden er 19 mogen hebben, maar hebben er slechts een bescheiden 17. Kortenhoef en Nederhorst den Berg zijn wat onderbedeeld. Ankeveen daarentegen heeft er vijf waar je drie zou verwachten, maar dat komt omdat het een bruisende gemeente is. Echt! Ze hebben de minste 50-plussers van allemaal, veel minder dan het nogal vergrijsde ’s-Graveland waar de meeste senioren wonen. Maar… die bloembakken, hè. Nooit gedacht dat die bloembakken de oudjes daar zó zouden mobiliseren.

Deze rekenexercitie gaat over 50 kandidaten. In de raad komen er straks slechts 19, plus nog wat mensen in het college, dus de verdeling kan anders zijn. We gaan de berekening dan opnieuw doen.

Cor Koster
Nederhorst den Berg

De plaatsing van een bericht gebeurt conform de regels en condities die de WWK daarvoor hanteert.

 

 

 

bron
ing. bericht
foto
---
auteur
ing. bericht
editor
Rik Jungmann
verder
terug
home
campagne 2014
reageer
zoek
nieuwsbrief