WIJDEMEERSE WEBKRANT
.
Veenacker krijgt een Naam
Kortenhoef, wo 20 augustus 2014 Afdrukken RSS feed van de WWK. Volg de WWK op Twitter Mail a Friend

In Kortenhoef staat naast het grote Veenstaete nog een appartementenblok met zestien appartementen. Vanaf vandaag heet dat blok Veenacker.

Lange tijd stond het appartementenblok er wat verloren bij, terwijl Oudergaard gesloopt en Veenstaete gebouwd werd. Wat velen niet weten is dat dat appartementenblok niet bij Oudergaard hoorde, maar eigendom is van de woningbouwvereniging Gooi en Omstreken, die het na veel discussie in stand hield als huurwoningcomplex. Vroeger kwamen er uitsluitend bejaarden in, tegenwoordig is die beperking er af gehaald.

Prijsvraag voor de naam


Zittend Koen van Beest, staand Ties Hagen namens de Stichting Vrienden van Veenstaete.

De bewoners van de zestien appartementen waren uitgenodigd voor een kleine feestelijke bijeenkomst in de Brasserie van Veenstaete. Aanleiding voor het feestje was de naamgeving van het appartementencomplex. Oud-wethouder Ties Hagen sprak namens de Stichting Vrienden van Veenstaete. Hij vertelde dat er wat verwarring bestaat in de buitenwereld over het adres en de naam van het complex. Om daar een eind aan te maken nam de Stichting het initiatief om de flat van een naam te voorzien. Onder de bewoners werd enige tijd geleden een prijsvraag uitgeschreven om een passende naam te bedenken. Die wedstrijd werd gewonnen door Mevr. Tonnie de Bruin met de naam Veenacker. "Een verwijzing naar het veen van Kortenhoef." :aldus Ties Hagen. Hagen herinnerde er aan dat de Stichting medio 2012 ook de aanzet gaf voor het doortrekken van buslijn 105 met een keerlus bij Veenstaete.

Slopen was een gruwel

Jos Flemminks Smid, directeur van Gooi- en Omstreken, blikte terug op de geschiedenis van het appartementencomplex. Het werd gebouwd in de tijd van Woningbouwvereniging Volkshuisvesting in 's-Graveland, toen Koen van Beest daar de scepter zwaaide. Later ging die vereniging op in Gooi en Omstreken. Bij de woningbouwvereniging sprak men altijd van "de aanleunwoningen". In de aanloop naar de bouw van Veenstaete was er sprake van dat het complex gesloopt wou worden en plaats zou maken voor koopwoningen. "U begrijpt dat die ontwikkeling voor ons als woningbouwvereniging, met als doelstelling het in stand houden van betaalbare huurwoningen, een gruwel was. Wij gingen daar dan ook niet in mee.":aldus Flemminks Smid. (Gooi en Omstreken heeft in voormalig 's-Graveland en omgeving circa 1100 huurwoningen. ) Hij memoreerde dat "de aanleunwoningen" hun tijd ver vooruit waren met de scheiding tussen wonen en zorg die nu overal wordt doorgevoerd en ook bij buurman Veenstaete (Inovum) de standaard is.


Jos Flemminks Smid overhandigt de boeket aan winnares Tonnie de Bruin .

Na zijn praatje reikte Jos Flemminks Smid namens de corporatie twee boeketten uit. Eén voor Mevr. Tonnie de Bruin, die de naam Veenacker bedacht en één voor Mevr. Schouten van de Velde (91 jaar oud), die al 23 jaar in het appartementencomplex een woning huurt.


Mevr. Schouten-Van de Velde is blij met haar boeket.

bron
WWK
foto
Rik Jungmann
auteur
Rik Jungmann
editor
Rik Jungmann
verder
terug
home
campagne 2014
reageer
zoek
nieuwsbrief