WIJDEMEERSE WEBKRANT
.
De heer drs. O. Lopez Cardozo
Kortenhoef, vr 25 april 2014 Afdrukken RSS feed van de WWK. Volg de WWK op Twitter Mail a Friend

De heer drs. O. Lopez Cardozo uit Kortenhoef (66)
Ridder in de Orde van Oranje-Nassau

De heer Lopez Cardozo kent een indrukwekkende carrière. In 1980 rondde de heer Cardozo zijn opleiding tot medisch specialist oogheelkunde af aan de Vrije Universiteit Amsterdam.

Hierna was hij achtereenvolgens verbonden aan de VU, het ziekenhuis Lievensberg in Bergen op Zoom en een privékliniek voor oogheelkunde in Rijswijk. Van 2000 tot 2002 was de heer Cardozo als oogarts werkzaam bij de Jan van Goyenkliniek in Amsterdam. Hier is hij verantwoordelijk geweest voor de verbeteringen in kwaliteit en effectiviteit van zorgverlening. Van 2002 tot 2004 heeft hij als oogarts en leidinggevende de Medinovaklinieken in Haarlem en Bilthoven op de kaart gezet als kwaliteitskliniek. In 2004 startte de heer Cardozo samen met zorgondernemer P.M. de Koning de kliniek Oogheelkunde Zonnestraal (later Oogziekenhuis Zonnestraal genoemd). Het Oogziekenhuis Zonnestraal is onder zijn leiding en door zijn tomeloze werklust uitgegroeid tot een keten van twaalf vestigingen in Nederland en twee door het Oogziekenhuis gefaciliteerde klinieken in Noordoost-Ghana.

Als oprichter, directeur en uitvoerend oogarts legde de heer Cardozo de focus op kwaliteit, patiëntveiligheid, procesoptimalisatie en innovatie. Het aantal medewerkers groeide van 6 in 2004 naar ongeveer 400 medewerkers op dit moment. In het afgelopen jaar werden er ruim 160.000 polibezoeken en ruim 11.000 staaroperaties uitgevoerd. Het werk van de heer Cardozo beperkt zich niet tot het succesvol oprichten van oogheelkundige klinieken, maar bestaat bovenal uit het neerzetten en bewaken van een werkwijze die uitblinkt in kwaliteit en patiëntgericht denken en handelen. Die werkwijze werd de standaard voor alle locaties.

De heer Cardozo heeft als geen ander de boodschap van vernieuwing in de gezondheidszorg begrepen. Het Oogziekenhuis Zonnestraal was de eerste kliniek waar de kwaliteit van operatieve ingrepen werd bewaakt door toepassing van procedures die uit de luchtvaart stammen. Ook is de heer Cardozo de drijvende kracht achter digitalisering van alle oogmetingen en het op film vastleggen van alle operaties.

Naast zijn eigen drukke werkzaamheden heeft de heer Cardozo zich maatschappelijk altijd zeer betrokken getoond. Vanaf 2009 heeft hij zich ingespannen voor ontwikkelingsprojecten in Ghana en Roemenië door het delen van kennis en instrumentarium. Opmerkelijk is zijn steun aan jongere, soms buitenlandse collega’s die hij de kans gaf hun opleiding te vervolmaken en zich binnen Oogziekenhuis Zonnestraal te ontwikkelen. De heer Lopez Cardozo wordt door zijn omgeving omschreven als ‘onuitputtelijk nieuwsgierig’ en ‘niets is hem teveel’.

Het Kapittel voor de Civiele Orden kwalificeert hem als ‘iemand die werkzaamheden heeft verricht die voor de samenleving een bijzondere waarde hebben’ en ‘iemand die zich geruime tijd ten bate van de samenleving heeft ingespannen of anderen heeft gestimuleerd’.

bron
Gem. Wdm
foto
Douwe van Essen
auteur
Gem. Wdm
editor
Rik Jungmann
verder
terug
overzicht lintjes