WIJDEMEERSE WEBKRANT
.
Winkels Zondag Open
Wijdemeren, do 28 november 2013

Op zondag mogen de winkels in Wijdemeren open. Dat besliste de gemeenteraad vanavond op een initiatiefvoorstel van VVD, D66, Siderius, GL en de PvdA. DB stemde er mee in.

Hildebrand Bijleveld deed een laatste poging, voorafgaand aan de raad, om de besluitvorming te beïnvloeden Hij overhandigde de handtekeningen van de petitie aan burgemeester Martijn Smit. Daarbij hield hij een vlammend betoog voor de zondagsrust en het feit dat hij vindt dat een dorp nu juist aantrekkelijk is omdat het geen stad is en daarom op zondags de winkels dicht zijn. In vier dagen werd de petitie op internet tegen de zondagsopening door 500 mensen getekend. 350 mensen uit Wijdemeren tekenden de petitie. Twintig leverden hun handtekening op papier bij hem in.

Bij de opening van de vergadering sprak burgemeester Smit namens de raad zijn medeleven uit met Theo Reijn, de fractievoorzitter van het CDA, en zijn familie, wiens echtgenote volkomen onverwacht enkele dagen geleden overleed. Theor Reijn nam vanavond uiterarad geen deel aan de raadsvergadering.

De raad aan zet

Bij de behandeling van het initiatiefvoorstel over de zondagsopenstelling zat het college ontspannen achterover, het was immers een initiatief van de raad. Nanne Roosenschoon (D66) nam het voortouw namens de initiatiefnemers VVD, GL, PvdA, Siserius en D66. Iedere fractievoorzitter van de kleine partitjes deed zijn duit in het zakje waarom het goed is voor Wijdemeren en de winkelstand om de winkelsluiting geheel vrij te geven.
Jan Verbruggen (CDA) verweerde zich tegen het voorstel, waarbij hij naast de aantasting van de zondagsrust ook aandacht vroeg voor de omwonenden. Voor de beperkte inspraakprocedure, de gehanteerd werd had hij weinig goede woorden over.


Jan Verbruggen (CDA)

Marcel Maassen (DB)

Marcel Maasen (DB), die steeds meer in zijn rol als raadslid groeit, hield een indrukwekkend en afgewogen betoog waarin hij alle aspecten aan het besluit, om de zondagsopenstelling in te stellen, punt voor punt behandelde en daarbij een toelichting gaf waarom de meerderheid van zijn fractie alles afwegende voor het besluit zou stemmen.

Stemverklaringen

Voorafgaand aan de stemming gaven twee DB raadsleden een stemverklaring. Er ontstond wat verwarring toen burgemeester Martijn Smit voorstelde om hoofdelijk te stemmen en bij het uitbrengen van de stem een eventuele stemverklaring af te geven. Nestor René Voigt en de griffier wezen hem erop dat stemverklaringen moeten worden afgelegd voor hoofdelijke stemming. En zo geschiedde het dus ook.


Ab Krook (DB)

Miep van Hattem (DB)

Ab Krook (DB) verklaarde dat hij tegen het voorstel was. Niet uit principuële overwegingen, maar vanwege behoud van de leefbaarheid en rust voor de omwonenden. Miep van Hattem (DB) die haar eigen zaak in Utrecht drijft, stemde ook tegen het voorstel. Zij verklaarde dat er weliswaar wordt gesproken over vrijwilligheid om je winkel open of dicht te doen op zondag, maar volgens haar is de werkelijkheid minder vrijblijvend, omdat dicht blijven omzetverlies betekent.

Daarna werd er hoofdelijk gestemd. Vier leden (2 van het CDA en twee van DB) stemden tegen. Veertien stemden voor. Het eind van een Wijdemeers hoofdpijndossier.

bron
WWK
foto
Douwe van Essen
auteur
Rik Jungmann
editor
Rik Jungmann
verder
terug
home
RSS feed van de WWK.  Volg de WWK op Twitter
campagne 2014
reageer
zoek
nieuwsbrief