WIJDEMEERSE WEBKRANT
.
Slag om de Horstermeer
Horstermeer, do 28 november 2013

De controverse rond de Horstermeer houdt aan. Gedeputeerde Joke Geldhof (D66), Rana Saleem (PVV), Marianne Zwagerman (G en E) en Rita Oppenhuizen (NM) doen mee.

Op 13 oktober vielen liters regen, waardoor op sommige plekken in de Horstermeerpolder de situatie kritiek werd. Marianne Zwagerman deed op Twitter en op RTVNH verslag van het stijgende water en de traagheid van het Waterschap. In de Gooi en Eemlander verscheen niet lang daarna een artikel over twee pagina's waarin de autoriteiten zich verdedigden. Het bontst maakte Gedeputeerde Joke Geldhof (D66) het in dat stuk door te stellen dat "mensen moeten gaan wennen aan natte voeten". Met die uitspraak maakte zij zich niet populair bij de Horstermeerders.

Dwarskopcolumn

Afgelopen zaterdag schreef Marianne Zwagerman haar wekelijkse column in de Gooi en Eemlander onder de titel Maffia. Ook die ging over de Horstermeer. Zij maakte Natuurmonumenten, het Waterschap AGV en de Provincie Noord-Holland zeer zware verwijten. Vooral Naturmonumenten moest het ontgelden met het verwijt dat die het waterpeil op eigen houtje verhogen, illegaal moerassen aanleggen en de sloten niet goed schoon houden, met als gevolg de enorme wateroverlast van 13 oktober. (Zij kreeg indertijd steun van prof. Bart Schultz die op RTVNH verklaarde dat Natuurmonumenten er een potje van gemaakt had.)

Goede samenwerking

Rita Oppenhuizen van Natuurmonumenten reageerde woensdag in een lange ingezonden brief in de krant op de, volgens haar "behoorlijk smadelijke" coliumn van Marianne Zwagerman. De verwijten van de "Gooise Dwarskop", zoals Marianne Zwagerman zichzelf noemt, wijst Rita Oppenhuizen volstrekt van de hand. Zij geeft toe dat de discussie rond de Horstermeer een lastige is, maar dat Natuurmonumenten goed met de verschillende belanghebbenden samenwerkt en zich aan de wet houdt.

Rita Oppenhuizen schrijft: "Natuurmonumenten wordt in deze column beschuldigd van het illegaal aanleggen van moerassen. Dat is niet waar. Het gaat over de Horstermeerpolder waar de provincie al jarenlang van plan is om natuur te ontwikkelen. Dit gebeurt in samenspraak met onder andere de boeren, de bewonersvereniging, de gemeente, het waterschap en Natuurmonumenten. Dat is een lastig proces, maar de provincie blijft in overleg met alle partijen om tot een goede, aanvaardbare oplossing te komen." Na een inhoudelijk onderdeel in de ingezonden brief over het waterpeil en een lofzang op de natuurwaarde van het plassengebied en de laaggelegen moerasgebieden, eindigt zij haar ingezonden brief met "De columniste heeft zich gepositioneerd als Gooise dwarskop. We hopen wel dat de lezers onderscheid zullen kunnen blijven maken tussen een mening en de feiten."

PVV Statenvragen

De column "Maffia" in de Gooi en Eemlander wekte de belangstelling van Rana Saleem, statenlid voor de PVV in Noord-Holland. Zij stelde gisteren onderstaande schriftelijke vragen naar aanleiding van het stuk in de G&E, alsmede de column van Marianne Zwagerman.

Old Boys Netwerk

Het gaat ons te ver om te spreken van Maffia. Wel hebben wij al eerder enkele malen gesignaleerd vastgesteld dat er een circuit van bestuurders is waarin bestuurders uit de agrarische sector, van Waterschappen, Provincies en Natuurmonumenten circuleren. Bij het project Vaart in de Vaart is dezelfde mengeling van functies te zien. De ex-directeur van Natuurmonumenten, Frans Evers, die namens de provincie een commissie voorzit die zich buigt over Vaart in de Vaart en daar ongetwijfeld hetzelfde circuitje tegenkomt. Gezien haar uitspraken over de bewoners van de Horstermeer past gedeputeerde Geldhof inmiddels ook prima in dit selecte groene gezelschap.

Dossier Horstermeer

Statenvragen

Inleiding

In de Horstermeerpolder in Nederhorst den Berg zou Natuurmonumenten tientallen hectaren moeras illegaal aangelegd hebben, waardoor de huizen wegzakken. Volgens een artikel in De Gooi- en Eemlander werd er naar de protesten van de bewoners niet geluisterd door de provinciebestuurders die Natuurmonumenten zonder vergunning hun gang liet gaan.
Gedeputeerde Geldhof (D66) zou als reactie doodleuk hebben aangegeven dat: "mensen maar eens moeten wennen aan natte voeten."

Vragen

  1. Is het College bekend met het artikel 'Maffia' uit De Gooi- en Eemlander van 23 november 2013?
  2. Klopt het bericht dat er tientallen hectare moeras illegaal zijn aangelegd door Natuurmonumenten in de Horstermeerpolder met o.a. als gevolg dat er nu diverse huizen aan het wegzakken zijn? Heeft de Provincie Noord-Holland wel of niet een vergunning aan Natuurmonumenten verleend voor dit project of op eventuele andere manieren ondersteund? Graag een gemotiveerd antwoord.
  3. Is het College het met de PVV eens dat er in Noord-Holland niet meer moeras dient te worden gerealiseerd aangezien wij al genoeg van deze zogenaamde 'natte natuur' hebben dat vaak ten koste gaat van goede landbouwgrond? Zo nee, waarom niet?
  4. Klopt het bericht dat het college bij monde van Gedeputeerde Geldhof via de krant tegen omwonenden heeft gezegd: "mensen moeten maar eens wennen aan natte voeten"? Zo ja, staat het college dan nog steeds achter deze uitspraken? Graag een gemotiveerd antwoord.
  5. Krijgt Natuurmonumenten op enige wijze (financiële) steun van de Provincie? Zo ja, op welke manier dan?

Gedeputeerde staten zullen de gestelde vragen zo spoedig mogelijk, doch uiterlijk binnen 30 dagen na binnenkomst, beantwoorden.

Rana Saleem
PVV

De plaatsing van een bericht gebeurt conform de regels en condities die de WWK daarvoor hanteert.

 

 

 

bron
WWK
foto
---
auteur
Rik Jungmann
editor
Rik Jungmann
verder
terug
home
RSS feed van de WWK.  Volg de WWK op Twitter
campagne 2014
reageer
zoek
nieuwsbrief