WIJDEMEERSE WEBKRANT
.
NatMon en Verdroging
's-Graveland, vr 26 februari 2010

Jan Jaap de Graeff, de directeur van Natuurmonumenten staat in het blad Provincies met een interview over het Investeringsbudget Landelijk Gebied (ILG).

In 2007 werd de ontwikkeling van het landelijke gebied gedecentraliseerd naar de provincie. Daarbij gaat het dan om de aankoop van grond, de inrichting van nieuwe natuurgebieden en de aanpak van de verdroging. In het blad Provincies, een blad voor bestuurders van kabinetsleden tot colleges van B&W en alles wat daar tussen en naast ligt, staat een interview met de directeur van Natuurmonumenten Jan Jaap de Graeff over de ontwikkeling van het ILG.

De heer De Graeff werkte voor zijn huidige functie bij Natuurmonumenten als dijkgraaf (Schieland) en hij was voorzitter van de Unie van Waterschappen. In de discussie over de Horstermeer vertolkt de heer De Graeff derhalve Natuurmonumenten, maar ook indirect een beetje het Hoogheemraadschap Amstel Gooi en Vechtstreek (AGV) dat aangesloten is bij de Unie van Waterschappen. (In het interview wordt overigens niet gesproken over de Horstermeer.)

Tegenstroom

In het interview spreekt hij over het grote ledenverlies van 52.000 leden van Natuurmonumenten afgelopen jaar. In het debat over Natura 2000 ziet hij de landbouworganisaties als "tegenstroom" die hij ongekend fel noemt. Die organisaties stellen dat de agrarische sector op slot wordt gezet. De Graeff noemt dat "trompetgeschal dat nergens op slaat".

Jan Jaap de Graeff is kritisch over de decentralisatie die met het ILG op gang kwam. Provincies geven verschillende eigen invullingen aan het beheer van het landelijk gebied. Daarbij komt in het interview over natuurbeheer een tegenstelling aan het licht tussen boeren en andere particulieren die natuur beheren en organisaties als Natuurmonumenten.

Verdroging

De Graeff was dijkgraaf en kent uit eigen ervaring de al dertig jaar durende discussies over maatregelen die verdroging van natuurgebieden moeten tegengaan. Dan wordt er beleid ingezet, waarna men constateert dat de maatregelen niet werken. Daarop wordt door de bestuurders en politici weer een andere aanpak omhelsd. "Boeren en burgers zitten niet te wachten op verhoging van de waterstanden. Ik vrees voor een déjà vu. Het beleid heeft niet gewerkt, dus komt er een nieuw beleid." De Graeff hoopt dat het ILG de belanghebbenden dwingt om met elkaar aan tafel te gaan zitten.

Dossier Horstermeer

bron
Provincies
foto
---
auteur
Rik Jungmann
editor
Rik Jungmann
verder
terug
home
reageer
zoek
nieuwsbrief
regenachtig
7 gr.
windkr. 4