WIJDEMEERSE WEBKRANT
.
Bloemenstal op het Plein?
Nederhorst den Berg, vr 22 februari 2013

Cor Koster kiest partij in de vraag of er wel of geen bloemenstal moet komen op het Plein in Nederhorst den Berg.

ingezonden brief

Bloemenstal

Al in begin 2008 had het college opdracht gegeven om een nieuw standplaatsenbeleid te maken voor kramen in de gemeente. Pas op 1 juni 2012 is dat nieuwe beleid van kracht geworden. De “ontwikkeling” heeft dus ruim vier jaar geduurd. Ter vergelijking: de ontwikkeling van een geheel nieuwe BMW met alle mogelijke technische innovaties kost drie jaar. Het is werkelijk onvoorstelbaar hoe traag de gemeente werkt.

Het standplaatsenbeleid is niet te vinden op de gemeentelijke website, dus we weten niet wat er in staat. Wel weten we dat de huren “in overeenstemming zijn gebracht met de in de regio gehanteerde bedragen". In gewone mensentaal: ze zijn fors verhoogd.

Bijna twee jaar geleden vroeg ik me af waarom er geen nieuwe kraam kwam op het plein in Nederhorst den Berg nadat ‘Bloemen-Ineke’ haar stalletje opgegeven had. Het bleek toen dat de plaats al vergeven was: op het plein mocht het 'Kaasmeisje' zuivelproducten gaan verkopen. Prima, natuurlijk. Kennelijk heeft het kaasmeisje echter afgehaakt, waarna het weer jaren geduurd heeft voordat er een nieuwe vergunning afgegeven werd, dit keer – wederom - voor een bloemenstal.

Sommige mensen vinden dat niet leuk, onder wie vooral de reeds gevestigde bloemisten in het dorp. Zelf vond ik de kraam van Bloemen-Ineke op het plein altijd heel gezellig, met die ruim uitgestalde emmers vol mooie kleuren, maar ik begrijp ook wel dat geen ondernemer zit te wachten op extra concurrentie. Helaas mag de gemeente niet een plaats toewijzen aan een bepaalde branche, want anders had ik gepleit voor een vergunning voor de verkoop van iets wat niet bij de bestaande winkels in het dorp te krijgen is. Ik noemde destijds vibrators als mogelijkheid, maar er zijn natuurlijk andere opties.

Tegen het verlenen van zo’n vergunning kan bezwaar aangetekend worden, en kennelijk gaat dat ook gebeuren. Begrijpelijk. Bloemisterijen zijn immers behoorlijk conjunctuurgevoelig, en in het huidige economische klimaat zullen ze het zeker niet makkelijk hebben. Bovendien hebben we in het dorp al ruim voldoende mogelijkheden om bloemen te kopen. Ik hoop dan ook dat de gemeente positief oordeelt over dat bezwaar en de vergunning niet verleent, ondanks de kleurrijke uitstraling die het plein erdoor krijgt.

Cor Koster
Nederhorst den Berg

De plaatsing van een bericht gebeurt conform de regels en condities die de WWK daarvoor hanteert.

 

 

 

bron
ing. brief
foto
Cor Koster
auteur
ing. brief
editor
Rik Jungmann
verder
terug
home
RSS feed van de WWK.  Volg de WWK op Twitter
reageer
zoek
nieuwsbrief