WIJDEMEERSE WEBKRANT
.
Standplaatsen. Beleid?
Nederhorst den Berg, di 26 april 2011

Cor Koster vraagt aandacht voor het standplaatsenbeleid dat al jaren 'in ontwikkeling' is. Is dat een andere term voor 'er gebeurt niks'?

Update 27-4-2011, 22.18: Wil van der Voort uit Nederhorst den Berg wijst erop dat de kaasboer op het plein niet is vertrokken, doch ons, helaas, is ontvallen.

ingezonden brief

Nederhorst den Berg als spookdorp

Het plein in Nederhorst den Berg was 's zaterdags altijd gezellig druk. Twee stalletjes: een kaasman en een bloemenvrouw. Dat gaf reuring. Nu is er al maanden niks te doen op de zaterdag. Het is een dooie boel. Wordt Nederhorst den Berg een spookdorp?

Ruim twee maanden geleden hield Bloemen-Ineke op het plein ermee op. Heel lang daarvoor al was de kaasboer vertrokken. Niemand nam hun plaatsen in. Zijn er dan geen ondernemers die wat willen? Ja zeker. Maar, zo gaat het verhaal, de gemeente doet niks. Welnu, dat blijkt niet helemaal te kloppen.


Bloemen-Ineke op plein NdB

Op 8 juli 2008 stond in de besluitenlijst van de B&W vergadering dat er binnen een half jaar een standplaatsenbeleid vastgesteld zou worden. Inmiddels zijn we bijna drie jaar verder en is het beleid, zo bleek bij navraag, nog steeds "in ontwikkeling". Maar dat betekent niet dat alles stil ligt.

Er blijkt een wachtlijst te zijn waarop ondernemers een plaatsje krijgen als ze laten weten dat ze een standplaats willen. Als er dan een plek vacant komt, pakt de gemeente die lijst erbij en laat via 'Wijdemeren Informeren' weten dat men van plan is de plaats toe te wijzen aan de bovenste op de lijst voor de betreffende woonkern. De gemeente mag daarbij kennelijk niet "brancheren", dat betekent een plaats toewijzen aan een verkoper in een bepaalde branche. Men kan wel vinden dat er grote behoefte is aan een haringkar of bloemenstal, maar als iemand aangeeft dat hij roze vibrators wil verkopen, dan kun je hem niet passeren.

Uit de laatste uitgave van 'Wijdemeren Informeren' blijkt dat men op de Meenthof in Kortenhoef een plek wil vergeven aan iemand die brood, koek en banket verkoopt op de woensdagmorgen en aan iemand voor bloemen en planten op de woensdagmiddag. Op het plein in Nederhorst den Berg mag het 'Kaasmeisje' zuivelproducten gaan verkopen. Tenminste…. als er geen bezwaar komt, bijvoorbeeld van andere ondernemers die hetzelfde product verkopen in omliggende winkels. Daarvoor staat een termijn van 6 weken. In gevallen waar de gemeente denkt dat er geen bezwaar binnen zal komen, kan men de vergunning meteen verlenen. Die man met de roze vibrators hoeft dus niet te wachten.

Het is dus niet helemaal waar dat de gemeente niks doet. Maar het valt niet te ontkennen dat het allemaal wel vreselijk lang duurt. Er gaan maanden voorbij voordat de gemeente in actie komt en vervolgens duurt het nog eens maanden totdat de plaats ingenomen kan worden. Dat moet toch sneller kunnen. Wanneer is dat standplaatsenbeleid nou eindelijk eens uitontwikkeld?

Cor Koster
Nederhorst den Berg

De plaatsing van een bericht gebeurt conform de regels en condities die de WWK daarvoor hanteert.

 

 

 

bron
ing. brief
foto
ing. brief
auteur
ing. brief
editor
Rik Jungmann
verder
terug
home
RSS feed van de WWK.  Volg de WWK op Twitter
reageer
zoek
nieuwsbrief
Het Weer
zonnig
21 gr.
windkr. 3