WIJDEMEERSE WEBKRANT
.
SWW biedt Voordelen
Wijdemeren, di 24 december 2013

De drie burgemeesters van SWW zien nu al voordelen in de samenwerking van de drie interprovinciale gemeenten. Bijv. betere dienstverlening en beter OV.

persbericht

Samenwerking Stichtse Vecht, Weesp en Wijdemeren kansrijk voor inwoners

De eerste resultaten van de samenwerking van de gemeenten Stichtse Vecht, Weesp en Wijdemeren, gaan voor de inwoners zichtbaar worden. Duidelijk is dat op de primaire doelen van de samenwerking, te weten de versterking van de dienstverlening aan inwoners, de versterking van de gezamenlijke kwaliteit, de strategisch/beleidsmatige potentie en het behalen van bedrijfseconomische voordelen, zich kansrijke mogelijkheden aandienen. Dit schrijven de colleges van B&W van Stichtse Vecht, Weesp en Wijdemeren aan hun gemeenteraden in een tweede tussenrapportage over het verloop van de samenwerking.

Groen licht voor diverse terreinen van samenwerking

Net voor de zomer hebben de drie gemeenteraden het groene licht gegeven voor het verder uitwerken van de samenwerking van de gemeenten Stichtse Vecht, Weesp en Wijdemeren. Op het terrein van de decentralisaties (WMO, de jeugdzorg en de Participatiewet) is ingestemd met het vormen van een congruente regio en robuuste samenwerking. Daarin zijn inmiddels belangrijke voorbereidende stappen gezet. Ook op andere terreinen is samenwerking kansrijk. “Met name onze inwoners moeten de voordelen van de samenwerking gaan ervaren. De eerste resultaten tekenen zich daarin nu af ”, aldus de burgemeesters mevrouw M.M. van ’t Veld (Stichtse Vecht), de heer B. Horseling (Weesp) en de heer M.E. Smit (Wijdemeren).

Dienstverlening aan inwoners

De gemeenten onderzoeken de mogelijkheden om binnen de gemeenten plaatsonafhankelijk diensten aan te bieden, zoals het aanvragen en afgeven van reisdocumenten. Inwoners kunnen met ingang van 2015 hun paspoort dan in elk van de drie gemeenten afhalen, waardoor reisafstanden verminderen. Ook wordt onderzocht of er een gezamenlijk telefonisch informatiecentrum kan komen, waarmee de telefonische bereikbaarheid kan worden vergroot. Daarnaast levert dit efficiencywinst op. Zoals iedere gemeente in Nederland moet de gemeentelijke basisadministratie (GBA) gemoderniseerd en gedigitaliseerd worden. De gemeenten willen dat samen gaan doen.

Al per 1 januari 2014  wordt een gezamenlijke poule van Buitengewoon Opsporings Ambtenaren (BOA’s) aangesteld. Belangrijke taak van de BOA’s wordt het tegengaan van alcoholgebruik onder minderjarigen. Het convenant hiervoor wordt binnenkort door de drie burgemeesters ondertekend.

Gezamenlijk aanbesteden en promoten

De openbaar vervoerbehoefte van de drie gemeenten wordt in kaart gebracht. De gemeenten zullen samen met vervoerders en concessieverleners onderzoeken of het openbaar vervoernetwerk optimalisering behoeft. Het leggen van nieuwe verbindingen, het eventueel verleggen en/of opheffen van lijnen, willen de drie gemeenten gezamenlijk met de vervoerders bespreken.

Wijdemeren en Weesp gaan de openbare verlichting opnieuw aanbesteden. Stichtse Vecht wil hier bij aansluiten. De verwachting is dat door gezamenlijke inkoop, de kosten van de openbare verlichting in gemeenten zullen dalen.

Op het terrein van recreatie en toerisme is een aanpak geformuleerd voor een gezamenlijke gebiedsmarketing. Er vindt momenteel een onderzoek plaats naar onder meer de sterke en de zwakke kanten van het gebied en de gezamenlijke positionering voor het gebied. Met als doel om een toeristisch product te promoten en op de markt te zetten. Ook willen de drie gemeenten gezamenlijk een Economisch Profiel opstellen, waarin de economische structuur van het gebied, de kansen en bedreigingen in kaart worden gebracht om zo de economische potentie maximaal te benutten en te versterken.

Steun provincies

Gedeputeerde Staten van Noord-Holland en Utrecht hebben inmiddels hun steun uitgesproken voor de samenwerking van Stichtse Vecht, Weesp en Wijdemeren. “Dat onderstreept het belang van de samenwerking en het belang om gezamenlijk en in samenhang een aantal gemeenschappelijke opgaven in ons gebied te realiseren” aldus de drie burgemeesters.

De plaatsing van een bericht gebeurt conform de regels en condities die de WWK daarvoor hanteert.

 

 

 

bron
persbericht
foto
---
auteur
persbericht
editor
Rik Jungmann
verder
terug
home
RSS feed van de WWK.  Volg de WWK op Twitter
campagne 2014
reageer
zoek
nieuwsbrief