WIJDEMEERSE WEBKRANT
.
Sociaal Netwerk in Gesprek
Nederhorst den Berg, vr 13 december 2013

Woensdag  11 december hield het CDA Wijdemeren in samenwerking met Versa Welzijn een bijeenkomst sociaal netwerk met sprekers uit de sector.

ingezonden bericht

Sociaal netwerk benadrukt belang komst vrijwilligerscentrale

Woensdag  11 december hield het CDA Wijdemeren in samenwerking met Versa Welzijn een bijeenkomst sociaal netwerk. “Vrijwilligers tellen dubbel”, zo begon Theo Reijn de door zo´n 35 mensen bezochte avond in het Sociaal Cultureel Centrum in Nederhorst den Berg. “Vrijwilligers zijn onmisbaar in onze dorpen, daarbij ook verwijzend naar de naastgelegen ijshal mogelijk gemaakt door de hulp van 180 vrijwilligers.”

De bijeenkomst is een vervolg op de avond in Veenstaete in juni dit jaar. Met elkaar werken aan een samenleving waar iedereen erbij hoort is een thema dat het CDA al lange tijd handen en voeten probeert te geven door vrijwilligers en professionals samen te brengen. “Een vitaal sociaal netwerk is van groot belang nu de veranderingen in het sociale domein op ons af komen. Uiteindelijk moet de regie hiervoor bij de gemeente liggen, zodat de continuïteit gewaarborgd wordt.  Vereenzaming wordt het grootste probleem de komende jaren”, aldus Theo Reijn.

Om elkaar beter te leren kennen, zijn er drie presentaties.

Versa

Cintha Tubbing vertelt over het werk van Versa vrijwillige thuishulp. Als het niet mogelijk is van familie, vrienden of anderen in de directe omgeving hulp te krijgen, is het mogelijk vrijwillige thuishulp in te schakelen. Het betreft vaak geïsoleerde mensen of mantelzorgers die een moment voor zichzelf nodig hebben. Uit de voorbeelden die Cintha schetst, blijkt dat het intens werk is en vaak ook voor langere tijd.  Het is dus belangrijk dat het klikt tussen de thuishulp en de klant. Dat vraagt een goede afstemming van wensen en verwachtingen en ook ondersteuning is belangrijk. Er is nog veel onbekendheid over dit type vrijwilligerswerk.  Wel melden  de laatste tijd ook jongeren die bijvoorbeeld 1 keer per 14 dagen naast hun werk, als vrijwilliger willen helpen. Zo ontstaat iets moois tussen generaties.

De Zonnebloem

De Zonnebloem is een landelijke organisatie met in Wijdemeren twee lokale afdelingen,  Kortenhoef/´s-Graveland/Nederhorst den Berg en Loosdrecht. Het doel is om mensen met een lichte lichamelijke beperking in de samenleving mee te laten doen, aldus Hans van der Voorn, bestuurslid van De Zonnebloem het Gooi. “Het gaat erom dat de gast en de vrijwilliger samen plezier hebben.” Behalve de één op één contacten worden er door de lokale afdelingen ook groepsactiviteiten georganiseerd. Je kunt dan denken aan een concert, een middag kerststukjes maken, maar ook aan een vakantie in binnen- of buitenland. De Zonnebloem krijgt geen subsidie, maar kan door sponsoren, schenkingen, giften, donateurs en nalatenschappen haar werk doen. Binnenkort start de Zonnebloem met een campagne om duidelijk te maken dat het niet alleen voor ouderen is, maar voor alle leeftijden. De vrijwilligers krijgen een interne training en begeleiding. Ook zij proberen jonge vrijwilligers aan te trekken. Roos van Rijn (nummer 8 CDA kandidatenlijst) doet de suggestie om vooral jongeren zelf te vragen wat nodig is om als vrijwilliger actief te worden.

Hetty Kastelein

Jonge vrijwilligers, dat is de groep waar de derde presentatie over gaat. Hetty Kastelein, combinatiefunctionaris Maatschappelijke stage en cultuur bij de gemeente Wijdemeren heeft als taak om maatschappelijke stageplaatsen te realiseren voor jongeren in Wijdemeren, zodat zij in hun eigen omgeving hun stage kunnen lopen. Dat vraagt een goede begeleiding door vrijwilligers coaches, die hiervoor speciaal een avond getraind worden. De afgelopen jaren is gebleken dat de jongeren het leuk vinden en vaak actief blijven. Voorwaarde is wel dat het korte projecten zijn. Dat vraagt een andere manier van denken van de organisaties. Ook de komende jaren hoopt Hetty de stages voort te kunnen zetten door een combinatie met cultuur, kunst of een maatschappelijk project op school.


Links wethouder Joost Boermans,
rechts Theo Reijn, de lijsttrekker van het CDA.

Wethouder Boermans

Dan is het woord aan wethouder Joost Boermans. Hij geeft  een korte schets van de veranderingen. De gemeente krijgt meer verantwoordelijkheden en momenteel staan vragen als wat is de bevoegdheid en rol van de gemeente en wie gaat het uitvoeren centraal? Hij benadrukt het belang van sociaal netwerkbijeenkomsten. “Mijn dank en complimenten voor CDA en Versa die de afgelopen jaren structureel dit soort bijeenkomsten hebben georganiseerd”. De voorbereidingen op de veranderingen hebben veel tijd gekost, maar er komt binnenkort een voorstel naar de gemeenteraad voor een sociale kaart met  een sociale vacaturebank. “Zodat zorgleveraars en vrijwilligers weten waar ze terecht kunnen, maar die ook een verbinding mogelijk maakt tussen vrijwilligersprojecten en uitkeringsgerechtigden.”, aldus Boermans. Deze sociale vacaturebank moet toegang bieden tot ondersteuning voor de inwoners. Hiervoor kan geld vanuit de WMO vrij gemaakt worden. De sociale kaart is van wezenlijk belang. Het helpt de verandering vorm te geven en de ondersteuning en zorg dicht bij mensen te leveren, waarbij de eigen keuze gewaarborgd blijft.

Theo Reijn

Samenvattend merkt Theo Reijn op: “Hoe kunnen we de mensen bereiken? Hoe werven we jonge vrijwilligers en hoe houden we ze vast? Hoe gaan we vereenzaming tegen? Dat zijn de grote vragen de komende tijd.” “Een vrijwilligerscentrale is dus heel hard nodig, zo blijkt ook vanavond. Goed dat er nu een voorstel naar de gemeenteraad komt.” “Net zoals de noodzaak van bijeenkomsten van het sociaal netwerk, ook die moeten structureel georganiseerd worden, bij voorkeur onder regie van de gemeente.” Onder het genot van een drankje en een hapje wordt er nog volop met elkaar kennis gemaakt en van gedachten gewisseld.

Betske van Henten

De plaatsing van een bericht gebeurt conform de regels en condities die de WWK daarvoor hanteert.

 

 

 

bron
ing. bericht
foto
Douwe ven Essen
auteur
ing. bericht
editor
Rik Jungmann
verder
terug
home
RSS feed van de WWK.  Volg de WWK op Twitter
campagne 2014
reageer
zoek
nieuwsbrief