WIJDEMEERSE WEBKRANT
.
Samenwerking, Fusie, etc.
Wijdemeren, do 22 augustus 2013

Het politieke leven in de regio ontwaakt. GS van Noord-Holland besluiten dat Bussum, Naarden en Muiden fuseren in 2016. Volgende week wordt dat besluit aan PS voorgelegd.

Samengaan

In het scenario van GS zal Wijdemeren op termijn samengaan met Weesp en Stichtse Vecht, aldus de G&E. Het woord "samengaan" staat zo letterlijk in de krant van vandaag op de voorpagina. "Samengaan" lijkt wel verdacht veel op "fuseren". En dat is nu precies datgene wat in een motie van Dorpsbelangen op 28 februari werd uitgesloten.

In die motie staat:

Gelet op:

  • ....
  • uitspraken over fusies in het kader van deze verkenning totaal niet aan de orde zijn.

Spreekt uit dat:

  • ....
  • intensieve samenwerking tussen de drie gemeenten niet een gemeentelijke herindeling als doel heeft.

En gaat over tot de orde van de dag.

Achter de schermen

In het regiokatern wordt dieper ingegaan op datgene wat zich achter de schermen van de provincie en de gemeentebestuurders afspeelt. Burgemeester Heijman van Bussum licht een tipje van de sluier op. Ook nu is er sprake van een fusie van Bussum, Naarden en Muiden, waarbij de Bloemendalerpolder naar Weesp gaat. Het zelfde voorstel dat twee jaar geleden door de Tweede Kamer afgeschoten werd. Maar nu wordt het breder getrokken. Deze fusie wordt nu in de context van het Gooi geplaatst. Wat hij daar mee bedoelt zegt hij niet.

Burgemeester Bart Horseling van Weesp is gistermorgen bijgepraat in Haarlem, maar zegt er niets over. Gistermiddag heeft hij de Weesper raad ingelicht over de ontwikkelingen in het "fusieproces".

Samengaan, fusie, herindeling

In het stuk in de krant komt wel erg vaak een synoniem voor van het woord herindeling. Het is de vraag of de teksten uit de motie van DB stand houden als de Provincie, minister Plasterk en de Tweede Kamer er zich mee gaan bemoeien op basis van de door dit gemeentebestuur zelf bewust gekozen route richting Weesp en Stichtse Vecht, weg van het gewest en de huidige samenwerkingsverbanden. Dan gaat Wijdemeren die kant op en eindigt het over een paar jaar hoogstwaarschijnlijk toch met een fusie van Weesp, Wijdemeren en Stchtse Vecht.

bron
G&E
foto
---
auteur
Rik Jungmann
editor
Rik Jungmann
verder
terug
home
RSS feed van de WWK.  Volg de WWK op Twitter
campagne 2014
reageer
zoek
nieuwsbrief