WIJDEMEERSE WEBKRANT
.
Over Gemeenteberichten
Wijdemeren, di 23 april 2013

Vanaf eind maart publiceert de gemeente Utrecht de gemeenteberichten op een gezamenlijke website voor alle gemeenten. Dat is geen succes.

Begin deze maand schreven wij over het feit dat Utrecht het contract met het lokale huis-aan-huis blad had opgezegd, omdat men de gemeentepublicaties nog uitsluitend digitaal op een rijkswebsite ging publiceren.

In Binnenlands Bestuur staat vandaag een stuk over de ervaringen met de gezamenlijke website www.officielebekendmakingen.nl. Die zijn weinig hoopgevend. Het blad Dichtbij.nl, dat eerst de gemeentelijke publicaties afdrukte, hield een enquête naar de ervaringen met de website. Slechts 11 procent was er tevreden mee. "Lastig te vinden" en "ingewikkeld" waren de kwalificaties.

De belangrijkste klacht was dat er niet op postcode gezocht kan worden. Dat is lastig als je wilt zien wat de bouwvergunningaanvraag van je buurman voor jou inhoudt. Volgens een woordvoerder van de gemeente Utrecht wordt dat euvel in juni verholpen.

Koddige oplossing

Een suggestie die de woordvoerster doet aan inwoners die moeite hebben met het zoeken in www.officielebekendmakingen.nl, is eventueel deelnemen aan de cursus 'Omgaan met E-overheid' bij de bibliotheken. Die cursus van vier dagdelen (in drie bibliotheken) behandelt alle vormen dan digitaal zakendoen met de overheid.

(Veronderstel dat u eerst een cursus van vier dagdelen in de biliotheek moet volgen om de groene bladzijden van de gemeente in onze lokale bladen te kunnen ontcijferen...)

Maar het kan nog erger

De CDA-fractie maakt zich ook zorgen over de toegankelijkheid van Utrechtse overheidsinformatie en ging zelf op onderzoek uit, onder andere bij het klantcontactcentrum.
"Niemand bij de gemeente bleek in staat uit te leggen waar de gemeenteberichten (digitaal) gevonden konden worden."

Niets te vrezen

Dunnebier (WieWatWaar en De Brug) en Ten Herkel (Nieuwsster) hebben niets te vrezen. (Of het zou concurrentie van de gemeentelijke website en de emailservice moeten zijn.)

bron
Binn. Best.
foto
---
auteur
Rik Jungmann
editor
Rik Jungmann
verder
terug
home
RSS feed van de WWK.  Volg de WWK op Twitter
reageer
zoek
nieuwsbrief