WIJDEMEERSE WEBKRANT
.
Publicaties naar het Rijk?
Wijdemeren, do 4 april 2013

Utrecht maakt als eerste gemeente gebruik van een online faciliteit van de rijksoverheid voor de publicatie van officiële mededelingen en stopt met het huis aan huisblad.

De Gemeenschappelijke Voorziening Officiële Publicaties (GVOP), zo heet de voorziening die begin dit jaar werd afgerond aldus het artikel in Binnenlands Bestuur van vandaag. Tegen betaling kan een gemeente zijn officiële publicaties daar kwijt. Er is een emailservice aan verbonden. Bovendien wordt nauwkeurig bijgehouden wat er gepubliceerd is en wie daar aan gewerkt, c.q. gewijzigd heeft. Utrecht heeft het contract met Utrecht Dichtbij, het Utrechtse huis aan huisblad, opgezegd.

Meer gemeenten

Op korte termijn zullen ook de gemeenten Dordrecht, Roosendaal, Tytsjerksteradiel, Beemster, Slochteren, Weert, Wormerland en Oostzaan de stap naar GVOP zetten. Begin maart maakte het eerste waterschap de overstap naar de GVOP.

Concurrentie

Dit initiatief van het rijk vormt een flinke bedreiging voor de huis aan huisbladen (HaH). In Binnenlands Bestuur stond ook een artikel over het feit dat de overheid de afgelopen jaren veel taken heeft afgestoten en geprivatiseerd, maar intussen zelf weer organisaties aan het optuigen is die concurreren met de afgestoten bedrijven. Met name werd IT en bijv. de SDU genoemd. Ook met dit GVOP gaat de het rijk optreden als concurrent van lokale bladen als de Gooi en Eembode (Hilversum), Nieuwsster, WieWatWaar en de Brug als de lokale bestuurders zich laten verleiden tot de overstap naar de GVOP.
Overigens zijn de gemeenten zelf nu ook al concurrenten van de HaH bladen omdat de publicaties op de website staan en per emailservice worden verspreid.

bron
Binn. Bestuur
foto
---
auteur
Rik Jungmann
editor
Rik Jungmann
verder
terug
home
RSS feed van de WWK.  Volg de WWK op Twitter
reageer
zoek
nieuwsbrief