WIJDEMEERSE WEBKRANT
Roerdomp in Breukeleveen
Breukeleveen, za 6 april 2013

Michiel van Balen zond ons een prachtige foto van een roerdomp, gemaakt in Breukeleveen. De roerdomp is een ernstig bedreigde vogel die op de rode lijst staat.


Een heel bijzondere foto, gemaakt in Wijdemeren!

In Wikipedia staat over de roerdomp o.a het volgende:

De roerdomp is al eeuwenlang broedvogel in Nederland, zo blijkt al uit jachtverslagen uit de 15de eeuw. Totdat er in de periode 1973-1977 echte tellingen werden verricht, bestond niet de indruk dat deze reiger erg achteruit ging. Men schatte het aantal broedparen op 500 tot 700. Daarna ging het bergafwaarts. De broedbiotoop bestaat uit grote, ongestoorde rietvelden die in het water staan. Dit type rietveld verdwijnt door spontane bosopslag, recreatiedruk en stedenbouw. Aan het begin van de jaren 1990 waren er nog rond de 200 paar. Na de elfstedentochtwinter van 1996 waren er nog maar circa 150. Een opvallend herstel na deze strenge winter -zoals daarvoor altijd het geval- bleef uit. Volgens SOVON is er sindsdien geen betrouwbare trendclassificatie mogelijk. Het aantal broedparen in de periode 1996-2007 lijkt iets vooruit te gaan, maar de onzekerheidsmarges zijn zeer groot. De soort staat als niet bedreigd op de internationale IUCN rode lijst,[1] maar valt wel onder het AEWA-verdrag. De roerdomp is in 2004 als bedreigd op de Nederlandse rode lijst gezet. De soort staat ook op de Vlaamse rode lijst als ernstig bedreigd. Er broedde daar in de periode 1994-2005 hoogstens 13 paar, en dan met name in het vijvergebied van Midden-Limburg, waaronder De Maten in Genk.

De roerdomp is een deeltrekker. Van een in Nederland van een zender voorzien exemplaar is aangetoond dat deze naar de Sahara is kunnen trekken.

bron
WWK
foto
M. van Balen
auteur
Rik Jungmann
editor
Rik Jungmann
verder
terug
home
RSS feed van de WWK.  Volg de WWK op Twitter
reageer
zoek
nieuwsbrief