WIJDEMEERSE WEBKRANT
Derde prik voor 1500 Meisjes
Wijdemeren, wo 31 oktober 2012

Op 5 november geeft de GGD aan 1500 meisjes van twaalf de derde vaccinatie tegen baarmoederhalskanker.

persbericht

GGD Gooi & Vechtstreek geeft 5 november
derde prik tegen baarmoederhalskanker

Baarmoederhalskanker is een ernstige ziekte. Vaccineren verkleint de kans op het krijgen ervan. Meisjes die nu ingeënt zijn tegen baarmoederhalskanker, hebben later minder kans om deze ziekte te krijgen en eraan te overlijden. Daarom krijgen alle 12-jarige meisjes in Nederland dit vaccin aangeboden in het jaar dat ze 13 worden. Dit jaar krijgen alle meisjes die geboren zijn in 1999 het vaccin aangeboden, alsmede enkele oudere meisjes die hun vaccinatieserie nog niet hebben afgemaakt. In totaal krijgen in onze regio ruim 1500 meisjes een uitnodiging.

De vaccinatie tegen baarmoederhalskanker bestaat uit drie prikken, die worden gegeven in zes maanden tijd. De tweede prik volgt na één maand, en de derde prik na zes maanden.
In de regio Gooi en Vechtstreek is de eerste prik gegeven op 16 april jongstleden en de tweede prik op 14 mei. Beide keren gaven ongeveer 1000 meiden gehoor aan de oproep. Maandag 5 november aanstaande kunnen zij hun derde prik halen.
Alle meisjes hebben op hun thuisadres een persoonlijke uitnodiging van het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) ontvangen. Hoe laat de GGD iedereen voor de prik op maandag 5 november in Sporthal de Lunet in Naarden verwacht,  is op de website www.ggdgooi.nl te vinden evenals een routebeschrijving naar de sporthal.

De vaccinatie beschermt tegen twee varianten van het humaan papilloma virus (HPV). Deze  varianten zijn samen verantwoordelijk voor zeven van de tien gevallen van baarmoederhalskanker.
Jaarlijks wordt bij 600 à 700 vrouwen baarmoederhalskanker vastgesteld; ongeveer 200 vrouwen per jaar overlijden eraan.
Vaccinatie is het meest effectief als de complete serie gegeven wordt voordat meisjes seksueel actief worden. Vandaar dat voor de leeftijd van 12-13 jaar is gekozen. Maar ook voor meisjes die zijn opgeroepen en die al wel seksueel actief zijn, is het advies om zich te laten vaccineren.
Op de website www.prikenbescherm.nl van het RIVM kunnen meisjes, ouders en andere geïnteresseerden terecht voor informatie over de vaccinatie. Er staan filmpjes van verschillende deskundigen, ouders, en meisjes die de prik al dan niet hebben gehaald. Het is belangrijk dat meisjes en hun ouders op basis van de juiste informatie besluiten of ze meedoen aan de vaccinatie.

Verder wil de GGD laten weten dat acquistie bij de sporthal niet op prijs wordt gesteld. Bij andere massavaccinatiebijeenkomsten staan regelmatig organisaties (o.a. televisiezenders) die abonnementen willen verkopen; de GGD wil hier niet mee worden geassocieerd.

De plaatsing van een bericht gebeurt conform de regels en condities die de WWK daarvoor hanteert.

 

 

 

bron
persbericht
foto
---
auteur
persbericht
editor
Rik Jungmann
verder
terug
home
RSS feed van de WWK.  Volg de WWK op Twitter
reageer
zoek
nieuwsbrief