WIJDEMEERSE WEBKRANT
.
Gewest: Behoud Statiegeld!
Wijdemeren, za 3 maart 2012

Het gewest pleit voor behoud en uitbreiding van het bestaande retoursysteem voor verpakkingen, de statiegeldregeling.

persbericht

Gooi en Vechtstreek pleit voor behoud en uitbreiding van statiegeldregeling

De gedelegeerde voor Milieu van het Gewest Gooi en Vechtstreek, dhr. mr. Jean van der Hoeven, doet een dringende oproep voor behoud en zelfs uitbreiding van het bestaande retoursysteem voor verpakkingen.

Zijn oproep volgt als reactie op signalen rond de onderhandelingen over verpakkingen, waar men voornemens lijkt de statiegeldregeling af te willen schaffen. Aanstaande woensdag 7 maart staat dit punt op de agenda bij de vergadering van de commissie voor Infrastructuur en Milieu, waarbij ook de staatssecretaris van Infrastructuur en Milieu, dhr. Joop Atsma, aanwezig is.

Van der Hoeven verwijst naar een motie die werd ingebracht door de negen gemeenten van het Gewest Gooi en Vechtstreek op het VNG-congres van 8 juni 2011.

In deze motie werd uitgesproken dat aan producentenverantwoordelijkheid optimaal invulling gegeven dient te worden door:

  • het bestaande en goed functionerende statiegeldsysteem voor retourname van verpakkingen uit te breiden.
  • Het bedrijfsleven zich te laten committeren om voor het inzamelen van het resterende verpakkingsafval ondersteuning te bieden in de vorm van een:
  • a. volledige vergoeding voor de inzameling van verpakkingsafval afkomstig uit huishoudens;
  • b. substantiële, reële bijdrage voor de verwijdering van verpakkingsafval afkomstig uit de openbare ruimte.

Een overtuigende meerderheid van 94 % van de gemeenten stemde destijds in met deze motie. Bovendien is uit onderzoek van TNS NIPO gebleken dat 73 % van de Nederlanders het een slechte zaak zou vinden wanneer statiegeld op grote plastic flessen zou verdwijnen. Sterker nog: circa 70 % stemde voor uitbreiding van de regeling. Een dergelijk breed draagvlak onder de bevolking is een gegeven waar niet zomaar aan voorbij kan worden gegaan.

Het Gewest Gooi en Vechtstreek pleit voor duurzaamheid en voor het nemen van verantwoordelijkheid voor wat betreft de verwerking van afval. Het retoursysteem met statiegeld zoals dat er nu is, is een goed werkend instrument. Van het beëindigen van dit systeem kan alleen sprake zijn, indien er een alternatief is dat aantoonbaar tot een beter resultaat leidt. Dat wil zeggen een hoger milieurendement voor alle verpakkingen en minder vervuiling in de openbare ruimte. Van der Hoeven roept de staatssecretaris van Infrastructuur en Milieu, dhr. Joop Atsma, en de Tweede Kamer dan ook op om rekening te houden met deze breed gedragen motie.

De plaatsing van een bericht gebeurt conform de regels en condities die de WWK daarvoor hanteert.

 

 

 

bron
persbericht
foto
---
auteur
persbericht
editor
Rik Jungmann
verder
terug
home
RSS feed van de WWK.  Volg de WWK op Twitter
reageer
zoek
nieuwsbrief