WIJDEMEERSE WEBKRANT
.
Advies aan Provincie
's-Graveland, za 3maart 2012

Organisaties in het landelijk gebied hebben een gezamenlijk advies opgesteld hoe om te gaan met natuur en landschap in Provincie Noord Holland.

persbericht

Gezamenlijk advies aan Provincie Noord Holland

Op verzoek van de Provincie hebben de belangrijkste organisaties in het landelijk gebied een gezamenlijk advies opgesteld hoe om te gaan met natuur en landschap in Provincie Noord Holland. De bezuinigingen van het Rijk, tegelijk met het overdragen van de verantwoordelijkheid voor het natuurbeleid aan de provincie, maakt het lastig te bepalen welke ruimte er nog is voor ontwikkeling van de natuur en het landelijk gebied.

Het advies, dat is opgesteld door de landbouworganisaties, de natuurorganisaties en de recreatievertegenwoordigers, moet de provincie handvatten geven bij het maken van de juiste keuzes. De enorme bezuinigingen door de rijksoverheid vormen een bedreiging voor de fraaie natuur, het karakteristieke landschap en een gezond woon- en vestigingsklimaat in de provincie. Het feit dat de belangrijke spelers in het landelijk gebied nu met een eensluidend advies komen biedt betere kansen om tot goede, breed gedragen resultaten te komen.

In het kort behelst het advies dat de financiering van bestaande natuur en recreatiegebieden voorrang krijgt boven nieuwe aankoop. Voor het aankopen van gronden die nodig zijn voor de Ecologische hoofdstructuur( EHS), is een prioriteitenlijst opgesteld van wat in ieder geval en eerst moet gebeuren. Bijvoorbeeld als er internationale verplichtingen zijn of als het gaat om de laatste loodjes om een gebied af te ronden. Op landbouwgronden waar de komende tien jaar nog geen uitzicht is op aankoop voor de ecologische hoofdstructuur en met een lage prioriteit kan normale agrarische ontwikkeling plaatsvinden, maar de gronden blijven wel beschermd tegen bijvoorbeeld woningbouw of aanleg van bedrijventerrein. Bij de ontwikkeling in een gebied moet gezocht worden naar meer samenwerking met de partners in het veld, met coalities en verantwoordelijkheden die overgedragen worden.

Bij de verdere uitwerking van het beleid en de gemaakte keuzes doet de provincie er goed aan de partijen achter dit advies te blijven betrekken.

Partijen die om tafel zaten en het advies hebben opgesteld zijn: LTO- Noord, Natuurmonumenten, Agrarische Natuurverenigingen, PWN, ANWB, Recreatie Noord Holland, Particulier Grondbezit Noord Holland, Gooisch Natuurreservaat, Landschap Noord Holland en Staatsbosbeheer

Het ministerie van Economie, Landbouw & Innovatie heeft besloten het natuurbeleid over te dragen aan de provincies. Deze decentralisatie gaat gepaard met draconische bezuinigingen op natuur, tot liefst 72 procent. Er is lang over onderhandeld en niet alle provincies zijn akkoord gegaan met dit voorstel van staatssecretaris Bleker, maar het moet wel uitgevoerd worden.

De plaatsing van een bericht gebeurt conform de regels en condities die de WWK daarvoor hanteert.

 

 

 

bron
persbericht
foto
---
auteur
persbericht
editor
Rik Jungmann
verder
terug
home
RSS feed van de WWK.  Volg de WWK op Twitter
reageer
zoek
nieuwsbrief