WIJDEMEERSE WEBKRANT
.
Comazuipers in het Gooi
Wijdemeren, di 5 juni 2012

Twintig procent van de jonge comazuipers in Noord-Holland komt uit het Gooi, terwijl hier maar tien procent van de inwoners woont.

persbericht

Comazuipers in de Gooi en Vechtstreek

Het topje van de ijsberg van riskant drinkende jongeren in de Gooi en Vechtstreek.

De GGD Gooi en Vechtstreek heeft samen met de kinderafdeling van Tergooiziekenhuizen een factsheet gemaakt over comazuipen in de Gooi en Vechtstreek. Uit de cijfers blijkt dat veel jongeren in de Gooi en Vechstreek veel drinken. 20% van de comazuipers uit Noord Holland komen uit het Gooi, terwijl slechts 10% van de inwoners van Noord Holland in de Gooi en Vechtstreek wonen. De factsheet wordt breed verspreid in de regio.

Deze 50 comazuipers uit 2011 vormen het topje van de ijsberg van riskant drinkende jongeren. Uit cijfers van de GGD bleek dat bijna 40% van de 15 jarigen en 55% van de 16 jarigen de laatste maand minstens éénmaal 5 of meer glazen alcohol op één avond heeft gedronken.

De jongeren die door overmatig alcoholgebruik in Tergooiziekenhuizen terecht komen, zijn veelal probleemloze pubers; doorsnee kinderen eigenlijk. Het zijn even vaak jongens als meisjes , zowel VMBO leerlingen als VWO leerlingen en in hun vrije tijd kunnen ze  lid zijn van een hockeyclub, maar ook van een voetbalclub.

Kinderen die in het ziekenhuis terecht komen zijn vaak verminderd bij bewustzijn of in coma. Voor de ouders is het enorm schokkend om te zien hoe hun kind met uitgelopen mascara in eigen braaksel, plas en poep ligt en moeite heeft met ademhalen. In sommige gevallen is intensive care noodzakelijk.
 
De kosten die per jongere met een alcoholvergiftiging door het ziekenhuis en ambulance gemaakt worden, bedragen ca. €2350,- De jonge comazuipers in Gooi en Vechtstreek hebben afgelopen jaar dus ruim €100.000,- gekost. Geld wat volgens de kinderarts van Tergooiziekenhuizen beter aan preventie besteed had kunnen worden.

Advies aan ouders en jongeren

Ouders kunnen een alcoholcoma niet altijd voorkomen. Want, zoals een comaslachtoffer zei “na één drankje stopte ik met nadenken”. Des te belangrijker is het dat ouders blijven praten met hun kind, weten wat hem/haar bezig houdt, waar hij/zij uithangt en afspraken maken over alcoholgebruik. Ook als kinderen 16 jaar zijn. Daarnaast is het belangrijk dat kinderen nooit een vriend of vriendin die onwel wordt van alcohol alleen laten en dat ze direct 112 bellen als ze geen contact meer kunnen krijgen.


Meer informatie over comazuipen in de Gooi en Vechtstreek leest u in de factsheet over comazuipers van de GGD. De factsheet is ook te vinden op de website van GGD Gooi en Vechtstreek: www.ggdgooi.nl.

De plaatsing van een bericht gebeurt conform de regels en condities die de WWK daarvoor hanteert.

 

 

 

bron
persbericht
foto
---
auteur
persbericht
editor
Rik Jungmann
verder
terug
home
RSS feed van de WWK.  Volg de WWK op Twitter
reageer
zoek
nieuwsbrief