WIJDEMEERSE WEBKRANT
.
Martin Vuyk: Kritisch over NM
Nederhorst den Berg, ma 9 juli 2012

Martin Vuyk geeft zijn reactie op de ingezonden brief van Maaike Bruggink van Natuurmonumenten over het beheer van het gebied in de regio.

ingezonden brief

NM… een kadootje

“Geld verdienen ten koste van pachters, daar is geen woord van waar”  betoogt NM bij monde van mevr. Bruggink. Nee, sterker nog, voor  elke euro beheersubsidie die NM krijgt van de overheid, leggen ze er zelf 2 euro bij. Tijd voor een reactie:

  1. Het cultiveren van die bonte wei op de NM-manier (=helemaal niets doen, behalve 2x per jaar maaien) zou dus 1700 (subsidie) + 2 x 1700 (eigen NM bijdrage) = 5100 euro per hectare moeten kosten… gelooft u het zelf ?
  2. Ten tijde van Jac. P. Thijsse hadden we bonte weides, mét daarin grazende koeien. Wat toen kon, kan nu nog steeds. Wellicht is de melkopbrengst voor de boer wat minder, maar daar heeft NM nog wel 1700 euro bonte-wei-subsidie voor achter de hand…
  3. In de door mevr. Bruggink aangehaalde verwijzing naar de plannen van NM staat letterlijk dat men dit SAMEN met de pachters wil bewerkstelligen. In diezelfde plannen staat dat men graag investeert in het mooie landschap van de Vechtplassen, waar (let op, daar komt’ie..) waterplassen, WEILANDEN MET KOEIEN en bloemrijke natuur in thuis horen..  Tsja, tussen plannen schrijven en ze uitvoeren staan tegenwoordig berekenende boekhouders in de weg en projectleiders zonder menselijk mededogen.
  4. De reserves van NM bedragen momenteel rond de 250 miljoen euro, en elk jaar weer krijgt NM zo’n 40 miljoen subsidie van de Staat. Toch blijft men het nodig vinden om pachters weg  te procederen en om huizen te bouwen middenin natuurgebied, gewoon om nog meer geld te genereren.

Beste mevrouw Bruggink, meneer de Graeff of Wijers… zie mijn kritiek maar als een kadootje;  want wat mij opvalt, valt vele anderen ook op…  NM die de essentie van haar bestaan momenteel met  voeten treedt. Velen zeggen gewoon hun lidmaatschap op en daarmee is voor hen de kous af. Jammer, ik denk namelijk dat het tijd wordt dat NM eens in diepe zelfreflectie terug moet naar de wortels van haar bestaan. Daar hoort projectontwikkelaartje spelen of het ontdoen van oude weidegrond van koeien niet in thuis. Ik zou graag weer lid willen worden van een NM dat zowel de natuur als de mens hoog in het vaandel heeft staan.

Martin Vuyk
Nederhorst den Berg

De plaatsing van een bericht gebeurt conform de regels en condities die de WWK daarvoor hanteert.

 

 

 

bron
ing. brief
foto
---
auteur
ing. brief
editor
Rik Jungmann
verder
terug
home
RSS feed van de WWK.  Volg de WWK op Twitter
reageer
zoek
nieuwsbrief