WIJDEMEERSE WEBKRANT
.
NM reageert op Vuyk
's-Graveland, vr 29 juni 2012

Maaike Bruggink reageert namens Natuurmonumenten op het verhaal dat Martin Vuyk afgelopen dinsdag hoorde over pachten en subsidie.

ingezonden brief

Soms lezen we ook berichten op de webkrant die elke grond missen. Dat is het geval met het bericht van de heer Vuyk over relatie van Natuurmonumenten met een pachter. Wij zouden geld verdienen ten koste van een pachter. Dat is geen woord van waar.

Al jarenlang is in dit gebied bekend welke percelen bestemmming agrarisch hebben en welke percelen de bestemming natuur. Dat is overheidsbeleid en daar zijn in Nederland duidelijke afspraken over gemaakt tussen boerenorganisaties en natuurorganisaties. Op gronden die Natuurmonumenten in bezit heeft, met bestemming natuur, werken we samen met boeren om het te beheren. Altijd zijn we duidelijk wat de bestemming van de gronden is en er is sprake van kortlopende pachtcontracten. Het Vechtplassengebied is prachtig en hier is het mogelijk weer bonte weilanden te ontwikkelen. Zo was het vroeger ook voordat de overbemesting intrad. (Informatie over onze plannen staat op de website van natuurmonumenten.)

Op sommige percelen start Natuurmonumenten met de ontwikkeling van deze bloemrijke graslanden. Hierover gaan we in gesprek met iedere individuele pachter.

Inderdaad ontvangen natuurorganisaties een deel beheervergoeding van de overheid, want het beschermen van de natuur wordt gezien als een maatschappelijk belang. Voor elke euro overheidsbijdrage legt Natuurmonumenten er twee euro bij. De beschuldiging als zouden we een grote graaier zijn, is volkomen onterecht. We investeren juist heel veel met particuliere middelen in het mooie landschap van de Vechtplassen, waar waterplassen, weilanden met koeien en bloemrijke natuur in thuis horen.

Gefundeerde kritiek horen we graag, dan kunnen we er wat aan doen. Maar misplaatste beschuldigingen, daar kunnen we helemaal niets mee. Als er vragen zijn raad ik de heer Vuyk eerst contact met ons te zoeken.

Maaike Bruggink,
Beheerder Vechtplassen

De plaatsing van een bericht gebeurt conform de regels en condities die de WWK daarvoor hanteert.

 

 

 

bron
ing. brief
foto
---
auteur
ing. brief
editor
Rik Jungmann
verder
terug
home
RSS feed van de WWK.  Volg de WWK op Twitter
reageer
zoek
nieuwsbrief