WIJDEMEERSE WEBKRANT
.
Overijsselse Otter duikt op
Loosdrecht, di 31 januari 2012

De otter die eind vorig jaar dood werd gevonden in Loosdrecht blijkt afkomstig te zijn van De Wieden in Overijssel.

persbericht

Otter uit Overijssel duikt op in Vechtplassen

Natuurmonumenten heeft de visotter laten onderzoeken die eind vorig jaar dood is gevonden langs de Loosdrechtse Plassen. Het blijkt een vrouwtje te zijn dat oorspronkelijk komt uit het natuurgebied De Wieden in de kop van Overijssel. Daar zijn deze bedreigde dieren in 2002 weer uitgezet.

In de zomer van 2010 werd voor het eerst sinds dertig jaar weer een otter in de Vechtplassen waargenomen. Ongeveer anderhalf jaar later werd er door een boswachter van het Plassenschap Loosdrecht een dode otter gevonden. Deze otter is voor onderzoek naar Alterra in Wageningen gestuurd. Uit het DNA onderzoek blijkt dat deze vrouwtjes otter een jong is van twee bekende otters uit de Wieden, verder blijkt dat ze 3 jaar oud is geworden. Uit onderzoek aan de baarmoeder lijkt het of zij jongen heeft gehad. Dat maakt het waarschijnlijk  dat er nog meer otters in het natuurgebied de Vechtplassen leven.

Spannend is hoe zij de Vechtplassen heeft weten te bereiken. De meest voor de hand liggende route is via de Randmeren. Maar via de rivieren om de Veluwe heen is ook mogelijk. Het is zeker dat deze otter heel wat hindernissen in de vorm van snelwegen, spoorlijnen e.d. heeft genomen. Als één otter het kan, kunnen anderen het ook. Dit is een groot succes voor een soort die uitgestorven was in Nederland en met enige hulp toch weer met een come back bezig is.

Voor Natuurmonumenten is dit het een bewijs dat het verbinden van natuurgebieden van vitaal belang is voor onze wilde dieren. Voor het vergroten van de overlevingskansen voor de otter zullen maatregelen om de wegen veilig over te kunnen steken genomen moeten worden. Ook voor andere dieren zoals boommarters en reeën, die nu ook regelmatig dood worden gereden zal dit een uikomst zijn.

Uit de aanwezigheid van de otter blijkt dat het water in de Vechtplassen inmiddels weer van een betere kwaliteit is. Er is door Waternet en Natuurmonumenten de afgelopen jaren veel werk verricht om de waterkwaliteit te verbeteren en natuurvriendelijke oevers aan te leggen. Het water was vroeger ernstig vervuild met o.a. zware metalen en PCB’s, dit was samen met het verkeer een belangrijke doodsoorzaak voor de otters.

De plaatsing van een bericht gebeurt conform de regels en condities die de WWK daarvoor hanteert.

 

 

 

bron
persbericht
foto
---
auteur
persbericht
editor
Rik Jungmann
verder
terug
home
RSS feed van de WWK.  Volg de WWK op Twitter
reageer
zoek
nieuwsbrief