WIJDEMEERSE WEBKRANT
.
Zij dronken een glas...
Wijdemeren, do 12 januari 2012

De voorstellen van de Rekenkamer om tot betere raadsvoorstellen te komen leidden tot een Poolse Landdag aan de Rading 1 te Loosdrecht.

In De Zijlijn

Poolse Landdag

Dinsdag bezochten uw beide WWK redacteuren de commissies Maatschappelijke Zaken en Bestuur en Middelen. Gelukkig is er in de raadszaal wifi aanwezig, waarmee de raadsstukken geraadpleegd kunnen worden, maar scrabbelen ook tot de mogelijkheden behoort. First things first nietwaar?

Het pièce de résistance, het vlaggenschip van de avond was ongetwijfeld de behandeling van het onderzoek dat de rekenkamercommissie deed naar de kwaliteit van de Wijdemeerse raadsvoorstellen. De rekenkamer deed dat onderzoek omdat er kennelijk behoefte aan bestond. Mogen wij aannemen. Toch?

Dat onderzoek eindigde met een aantal aanbevelingen. Geen wereldschokkende aanbevelingen, maar verbeterpunten. Zonder die verbeteringen zal Wijdemeren niet vergaan, maar met die verbeteringen wordt het blikveld van de raadsleden verruimd omdat er alternatieven worden aangedragen en worden de raadsvoorstellen wat toegankelijker voor de burger door een heldere samenvatting.

Voor de invoering deed de rekenkamer een even elegant als simpel voorstel. Laat de invoering begeleiden door het presidium was het voorstel.

So far so good

Nu was de raad aan zet. Hoe ging men deze aanbevelingen toepassen?

Nou, aan creativiteit geen tekort. Een baaierd aan ingrijpende voorstellen, voorstelletjes, tussenvoorstellen, compromissen en grote stappen snel thuis oplossingen kwam langs.

DB raadslid Joep Nuissl gaf de aftrap, geruggesteund door bijna de helft van de raad, te weten zijn DB fractie. Nuissl gaf een wijds vergezicht op de soepele invoering van de aangedragen verbeteringen. Hij stelde voor om de implementatie te laten begeleiden door een brede commissie. Niet zomaar een commissie, nee een commissie waarin de halve raad, de burgemeester, de ambtelijke top, de griffier en wellicht nog enkele ambtenaren zitting zouden nemen. Een enkele burger misschien?
Zijn VVD collega Joep Frijdal was het deels met hem eens. Zo’n commissie, daar zag hij wel wat in, maar dan volgens het KISS principe (Keep it simple stupid). Een iets afgeslankte commissie dat was het beste idee zo vond hij
Ben Steenvoorden van WIJ had de enige echte simpele oplossing. De raadsvoorstellen zijn eigenlijk prima, dus waarom zou je daar wat aan willen doen, vroeg hij zich af. Niets doen, dat leek hem de oplossing voor dit prangende vraagstuk.

Commissievoorzitter Martin Vuyk holde hijgend achter alle wilde voorstellen aan. Hij vatte de voorstellen samen. Voor hij uitgesproken was doken er weer nieuwe oplossingen op.

De brede commissie van Nuissl werd smaller en smaller, veranderde van karakter of van samenstelling. Echt alles kwam langs. Nanne Roosenschoon stelde langs zijn neus weg voor om te gaan werken volgens het BOT principe. Uit de context konden wij met enige moeite afleiden dat het hier ging om iets wat intern besproken was. Uit de reactie van de burgemeester kon opgemaakt worden dat dat voorstelletje de werkwijze van het gemeentehuis op zijn kop zou zetten. De commissie van Nuissl zou al wat verlammend werken, maar met het voorstel van Roosenschoon kon de Rading 1 een half jaartje dicht, zo scheen het.

Burgemeester Martijn Smit wachtte rustig af tot de commissievoorzitter hem het woord gaf. Die gelegenheid benutte hij om even wat piketpalen te slaan en wat strepen in het zand te zetten. In die commissies ging hij niet zitten. We hebben afgesproken dat we niet gaan werken volgens het BOT principe. U wilde zelf dit onderzoek van de rekenkamer, dus het is flauw om nu te zeggen dat de raadsvoorstellen wel prima zijn. In enkele minuten werden alle plannetjes, voorstellen en andere varianten vriendelijk maar beslist van tafel geblazen.

Wat bleef over? O ja, het voorstel van de rekenkamer om het presidium te belasten met de invoering. Zo gezegd, zo gedaan.

De stem van het volk had een uur lang zijn zegje mogen doen, maar dat zegje was zo chaotisch dat er niets mee te beginnen was. Een luxe theekrans. Gezellig, maar weinig effectief. Overigens trof voorzitter Martin Vuyk in deze omstandigheden geen blaam. Nog knap dat hij er af en toe tussen kwam.

Zij dronken een glas, zij deden een plas en alles bleef zoals het was.

Rik Jungmann

Een Poolse Landdag is een spreekwoordelijke wanordelijk verlopende vergadering.

De plaatsing van een bericht gebeurt conform de regels en condities die de WWK daarvoor hanteert.

 

 

 

bron
WWK
foto
---
auteur
Rik Jungmann
editor
Rik Jungmann
verder
terug
home
RSS feed van de WWK.  Volg de WWK op Twitter
reageer
zoek
nieuwsbrief