WIJDEMEERSE WEBKRANT
.
Boete GAD stijgt 22 procent
Wijdemeren, zo 8 januari 2012

De GAD heeft de boetes met 22 procent verhoogd. Van zeventig naar vijfentachtig euro en van driehonderd zestig naar vierhonderveertig euro.

Update 11-1-2012, 11.10: De GAD zond ons een rectificatie op onderstaand persbericht. Niet de GAD of het Gewest stelt de hoogte van de boetes vast, maar dat schijnt het OM te doen. De eerste zin moet luiden:

Met ingang van 1 januari 2012 is door het Openbaar Ministerie de hoogte van diverse boetes op het gebied van afval en vervuiling verhoogd.

persbericht

Hoogte boetes veranderd

Met ingang van 1 januari 2012 is de hoogte van diverse boetes op het gebied van afval en vervuiling verhoogd. Het gaat om de boetes die de medewerkers van de afdeling Toezicht en Handhaving van de Gewestelijke Afvalstoffen Dienst (GAD) kunnen uitdelen bij overtredingen.

Hoogte boetes

De boetes die vorig jaar € 70,- kostten, zijn verhoogd naar € 85,-. Deze boete krijgen inwoners van Gooi en Vechtstreek bijvoorbeeld wanneer zij afval aanbieden op verkeerde plekken en aanbiedtijden. Boetes van € 100,- zijn vanaf 2012 naar een bedrag van € 120,- gegaan. Deze boete wordt bijvoorbeeld uitgedeeld wanneer men zwerfvuil veroorzaakt. Andere boetes zijn verhoogd van € 180,- naar € 340,-, van 270,- naar € 330,- en van € 360,- naar € 440,-.

Toezicht en Handhaving

De medewerkers van Toezicht en Handhaving zijn bevoegd om verbaliserend op te treden bij overtredingen, zoals het illegaal storten van afval. Allereerst controleren ze op de naleving van de regels voor het aanbieden van afval. Als de regels zijn overtreden, zoekt deze afdeling uit wie daarvoor verantwoordelijk is. De overtreders maken kans op een boete die flink kan oplopen, afhankelijk van de ernst van de overtreding.

Voor een compleet overzicht van de regelgeving kunt u de afvalstoffenverordening op de website van de GAD raadplegen via www.gad.nl.

Naschrift redactie WWK:

Wij hebben op de site van de GAD gezocht naar de hoge boeten, maar konden die niet vinden, noch het vergrijp waarvoor je een boete van 440 euro kan krijgen. (Dat moet wel iets heel ergs zijn.) Sterker nog wij konden in het geheel geen overzicht vinden van vergrijpen en bijbehorende boeten.

De vragen die bij ons op kwamen toen wij dit bericht, met stijgende verbazing, lazen was:

  • Wie stelt de verhogingen van die boetes vast?
  • Waarom is de stijging 22% i.p.v. indexering met de inflatie?
  • Op grond van welke wettelijke grondlsag kan de GAD die boetes uitdelen?
  • Heeft het gemeentebestuur van Wijdemeren daar nog iets over te zeggen, of kan de GAD of het gewest die bedragen zelf vaststellen?
  • Waar moet je zijn als je het niet eens bent met een opgelegde boete van € 440,-? Bestaat er een bezwaarcommissie o.i.d. of is de rechter de enige die uitkomst kan bieden? In dat geval zul je ook eerst nog even griffierechten etc. moeten betalen vrezen wij.

Wij leggen deze vragen voor aan het college van B&W en hopen er een antwoord op te krijgen.

Red. WWK

De plaatsing van een bericht gebeurt conform de regels en condities die de WWK daarvoor hanteert.

 

 

 

bron
persbericht
foto
---
auteur
persbericht
editor
Rik Jungmann
verder
terug
home
RSS feed van de WWK.  Volg de WWK op Twitter
reageer
zoek
nieuwsbrief