WIJDEMEERSE WEBKRANT
.
Nieuw Subsidiebeleid
Wijdemeren, wo 22 februari 2012

Het college besloot gisteren over een nieuw subsidiebeleid voor Wijdemeren. De nadruk ligt op jeugd, gelijktrekken en eenvoud.


Verantwoordelijk wethouder Joost Boermans (D66)

Al vanaf de herindeling zijn de subsidies aan verenigingen onderwerp van gesprek. Bij de herindeling lagen de subsidies van de drie gemeenten mijlenver uit elkaar. Loosdrecht gaf weinig, 's-Graveland gaf veel en Nederhorst zat daar tussenin. Op 1 april 2003 werd besloten dat een commissie onder leiding van Jan van den Broeck (CDA) zich zou buigen over de harmonisering van de subsidies in de nieuw gevormde gemeente. Die opdracht werd achter gesloten deuren uitgevoerd en resulteerde in voorstellen die de harmonisatie ten dele bewerkstelligden.
Het was, tot op zekere hoogte, een harmonisatie tussen verenigingen en stichtingen met gelijksoortige activiteiten. Het was geen harmonisatie tussen verenigingen met verschillende activiteiten. In die harmonisatie waren ook niet meegenomen de indirecte subsidies die sommige verrenigingen kregen door gebruik van terreinen of zalen die door de gemeente betaald of onderhouden werden. De harmonisatie van die indirecte subsidies werd onlangs bewerkstelligd met het accomodatiebeleid.

Nieuw subsidiebeleid

Het college stelt een nieuw subsidiebeleid voor met als uitgangsounten:

  • bevorderiing (lees: extra subsidiëring) van activiteiten door de jeugd tussen 4 en 18 jaar, welke activiteit in verenigingsverband dan ook (sport, muziek of kunst).
  • gelijke subsidieregels voor alle verenigingen en organisaties, ongeacht hun activiteiten (rekening houdend met bestaande indirecte subsidiëring).
  • zekerheid voor verenigingen voor een periode van vier jaar
  • vereenvoudiging van de procedure om subsidie aan te vragen of te behouden.

Waar de harmonisatie in 2004 de subsidies tussen gelijksoortige verenigingen gelijktrok, trekt het voorgestelde nieuwe subsidiebeleid de subsidies gelijk tussen alle verenigingen met (jeugd)leden. Nu ontvangt een muziekvereniging per jaar ca. € 119 directe subsidie, terwijl een sportvereniging slechts ca. € 7 directe subsidie krijgt. In het nieuwe subsidiebeleid krijgen alle verenigingen € 50 per jeugdlid en € 33 per seniorlid. Uitzondering op die regel zijn de sportverenigingen, omdat die ook indirecte subsidie via de accommodatie ontvangen. De sportverenigingen ontvangen de helft, € 25 per jeugdlid en € 17 per seniorlid.

Balkenende Norm

In het voorgestelde subsidiebeleid zitten drie volledig nieuwe aspecten. Ook verenigingen buiten Wijdemeren, die minimaal 25 Wijdemeerse (jeugd)leden hebben, kunnen een aanvraag voor subsidie doen, gebaseerd op het aantal Wijdemeerse leden van die vereniging. Tot nu toe kon dat niet.
In het nieuwe beleid zit ook een opvallende politieke component die geldt voor de grote organisaties waaraan Wijdemeren subsidie geeft, zoals Versa en de bibliotheek. Die organisaties ontvangen alleen subsidie als alle medewerkers en de directie minder verdienen dan de Balkenende-norm (op dit moment ca. twee ton per jaar). Het nieuwe subsidiebeleid is nadrukkelijk niet bedoeld als bezuinigingsmaatregel. Er wordt weinig of niet mee bespaard.
Omdat de subsidie wordt toegekend voor een periode van vier jaar, wat ook nieuw is, geeft dat de verenigingen de mogelijkheid om verder vooruit te plannen dan nu kan.

Subsidie volgt de leden

Het was al zo dat het subsidiebedrag afhankelijk was van het aantal (jeugd)leden van een vereniging. Dat wordt met het nieuwe beleid versterkt. Het geld volgt de leden. Een vergrijzende vereniging zonder aanwas van jeugdleden krijgt het moeilijk. Stappen leden massaal over van de ene activiteit naar de andere, binnen of buiten Wijdemeren, dan zal dat, met een flinke vertraging, effect hebben op de door de vereniging te ontvangen subsidie.

Uitwerking

Het is uiteraard nog niet volkomen helder wat de gevolgen zullen zijn voor de verenigingen. De eerste indruk is dat sportverenigingen erop zullen vooruitgaan, terwijl muziekverenigingen en Globe (muziekonderwijs in Hilversum) zeer fors zullen inleveren. Waarderingssubsidies van minder dan € 125 worden opgeheven, omdat het bijna meer kost om die te administreren dan de subsidie zelf groot is. Waarderingssubsidies van meer dan € 125 worden opgetrokken tot een standaardbedrag van € 250. Dit geldt voor kleine verenigingen en comité's.

Het vervolg

Op 13 maart bespreekt de commissie Maatschappelijke en Sociale Zaken het voorstel van het college. Daarna zullen de verenigingen gehoord worden. Tenslotte bestaat het voornemen om tegen de zomer een raadsbesluit over het beleid te nemen, opdat het nieuwe subsidiebeleid met ingang van 1 januari 2013 ingevoerd kan worden.

bron
WWK
foto
Douwe v. Essen
auteur
Rik Jungmann
editor
Rik Jungmann
verder
terug
home
RSS feed van de WWK.  Volg de WWK op Twitter
reageer
zoek
nieuwsbrief