WIJDEMEERSE WEBKRANT
.
Vrijwilligers en Veenstaete
's-Graveland, vr 23 september 2011

Inovum is blij met de vrijwilligers en organiseerde een bijeenkomst voor hen in Huize Brugchelen. Er werd ook gesproken over het werk in Veenstaete.

persbericht

Vrijwilligerswerk voor ouderen wordt in Veenstaete nog leuker

Het restaurant van Huize Brugchelen in 's-Graveland was op 19 september gevuld met 65 vrijwilligers van de verzorgingshuizen Oudergaard en Brugchelen. Tijdens een gezellige bijeenkomst onder leiding van coördinator Ankie Hinloopen werd vooruitgeblikt op de gevolgen van de verhuizing van ouderen begin 2012 naar het nieuwe wooncentrum Veenstaete in Kortenhoef. Vrijwilligers zijn ook daar meer dan welkom.

Niet alle vrijwilligers konden bij de  bijeenkomst aanwezig zijn. Manager extramurale zorg Welmoet Gerritsen van Inovum was desondanks trots op zoveel ‘hoog bezoek’. “Het werk van vrijwilligers die ouderen bezoeken, koffie schenken en chauffeuren is van groot belang voor het welzijn van de ouderen. In Nederland voelt 30% van de ouderen zich eenzaam. Ik durf de stelling aan dat door uw inzet en de gezelligheid die u hier brengt, het percentage in Oudergaard en Brugchelen een stuk lager ligt. En natuurlijk willen we ook in Veenstaete zoveel mogelijk voorkomen dat ouderen zich eenzaam voelen. Daarom is het zo belangrijk samen die gezelligheid te bieden en activiteiten te organiseren”, aldus Gerritsen.

Wie wil wat doen?

Ankie Hinloopen reikte een overzicht uit van het vrijwilligerswerk dat in Veenstaete te doen is. Aanwezigen konden er op aangeven welke taken hen aanspreken. De keuze is divers: ’s morgens koffieschenken in het restaurant, thee schenken in de middag, activiteiten organiseren, maaltijden bezorgen, bewoners bezoeken en begeleiden bij bezoekjes aan een arts of ziekenhuis. En natuurlijk het organiseren van activiteiten als handwerken, bingo, sjoelen en theater.

Nieuw: kleinschalig wonen

In Veenstaete komen ook twee groepswoningen met ieder 7 bewoners voor dementerende ouderen. Sandra de Graaf van Inovum gaf uitleg. “We gaan er een warme, gezellige sfeer creëren en kunnen inspelen op wensen van bewoners. Wil de bewoner uitslapen? Dan brengen we bijvoorbeeld een ontbijtje op bed.” Vrijwilligers zijn er meer dan welkom. “Het zou fantastisch zijn als u wilt helpen. Denk aan een spelletje doen, het voorlezen van de krant, een puzzeltje maken, misschien een appeltaart bakken. En als u zelf ideeën heeft, laat het weten. We staan er open voor.”

Waardering en plezier

Een belangrijk onderdeel van kleinschalig wonen is het zelf koken. “Daar hebben we graag hulp bij”, licht Sandra de Graaf toe. “En als u komt helpen, mag u gratis mee-eten.” Ze is ervan overtuigd dat vrijwilligerswerk in Veenstaete nog leuker wordt. “Je kunt een persoonlijke band opbouwen met bewoners, hebt plezier en krijgt waardering.”

Meneer en mevrouw Drost waren van de partij en doen al lange tijd vrijwilligerswerk. “Ik ben nu chauffeur. Vanochtend ben ik nog met iemand naar het ziekenhuis geweest. Mijn vrouw heb ik wel eens geholpen bij het koffieschenken. Dat was ook erg leuk. Daar ga ik me nu ook voor opgeven.”

Wilt u ook vrijwilliger worden bij Inovum? Neem dan contact op met Anneke de Bruijn, manager dagactiviteiten welzijn van Inovum, telefoon  06 82011789 (ma. t/m do.).

De plaatsing van een bericht gebeurt conform de regels en condities die de WWK daarvoor hanteert.

 

 

 

bron
persbericht
foto
persbericht
auteur
persbericht
editor
Rik Jungmann
verder
terug
home
RSS feed van de WWK.  Volg de WWK op Twitter
reageer
zoek
nieuwsbrief
Het Weer
zonnig
19 gr.
windkr. 2