WIJDEMEERSE WEBKRANT
.
Loosdrecht is Schoon
Loosdrecht, do 6 oktober 2011

Zevenennegentig overtredingen werden er geconstateerd tijdens de handhavingsestafette die regionaal plaatsvond. Loosdrecht bleek schoon.

persbericht

Organisaties werken samen tijdens jaarlijkse handhavingestafette

Bijna 100 overtredingen tijdens handhavingestafette

Woensdag 28 en donderdag 29 september heeft de jaarlijkse handhavingestafette plaatsgevonden. In totaal zijn 97 overtredingen geconstateerd, waarvan van 14 een proces-verbaal wordt opgemaakt en 46 waarschuwingsaanschrijvingen worden verstuurd. Voor 38 lichtere overtredingen vindt nog nader onderzoek plaats. In totaal zijn 76 vertegenwoordigers van bedrijven c.q. individuele personen aangesproken.

Opvallend waren de positieve reacties op genomen maatregelen bij de handhaving van de openbare ruimte. De algemene conclusie is dat mede door intensieve controle door de handhavers een verbetering geconstateerd wordt in het naleefgedrag.

Dit jaar waren er maar liefst acht projecten in de regio Gooi en Vechtstreek waarbij intensief samengewerkt én gehandhaafd werd door 54 handhavers van verschillende organisaties op het gebied van Natuur, Milieu, Ruimtelijke Ordening & Bouw en Woningtoezicht, Brandveiligheid, Afval en Vervoer Gevaarlijke Stoffen en Afvaltransport.

In Hilversum werd met in totaal 5 teams (18 personen ) op verschillende projecten gecontroleerd. Het betrof de controle van de natuurwetgeving op de Hoornseboegseheide e.o., de WABO-wetgeving en de brandveiligheid op het voormalige mobilisatiecomplex aan de Rading. Hierbij was sprake van een aanzienlijke verbetering van de naleving van de voorschriften ten opzichte van 4 jaar geleden.

Bij de ketencontroles werd door milieu-inspecteurs van provincie en gemeente, politie en brandweer gecontroleerd op het naleefgedrag van diverse afvalbedrijven, zowel op locatie als bij het vervoer over de weg van gevaarlijk afval. Hierbij zijn een tiental overtredingen geconstateerd.

In het centrum, de Hilversumse Meent en Kerkelanden werd overdag en ‘s avonds door een opsporingsteam gecontroleerd op het voorkomen van overlast door hondenpoep, zwerfafval en fietswrakken. Er werden door gedragsverbeteringen zelfs 15 complimenten uitgedeeld en bij nazorg 10 positieve reacties gegeven n.a.v. genomen maatregelen. Separaat werden voor de overlast in de openbare ruimte 4 P.V.’s gegeven en een mondelinge aanzegging voor het illegaal bewonen van een caravan. De 600 fietswrakken en weesfietsen die gemarkeerd zijn, zullen binnenkort daadwerkelijk worden verwijderd.

In Bussum en Naarden zijn 4 controles uitgevoerd bij horecabedrijven samen met de nieuwe Voedsel en Waren Autoriteit. In totaal zijn daarbij ca. 25 overtredingen geconstateerd waarvoor door de Voedsel en Waren Autoriteit 3 waarschuwingsbrieven worden verstuurd. Bij één restaurant zijn 4 boetes opgelegd en is een P.V. opgemaakt. Daarnaast werd bij datzelfde restaurant vanuit de milieuwetgeving een dwangsom geïnd.

In en op de Gooise natuur- en watergebieden werd natuurtoezicht gehouden. Door de bereden politie werd natuurtoezicht gehouden op de Franschekampweg nabij het Spanderswoud. Hierbij werd zowel aan een bromfietser als aan een ruiter een waarschuwing gegeven. Door 7 teams van BOA’s en Politie werd in de avond- en nachturen gecontroleerd op de legale visserij en illegale activiteiten. Hierbij werden 5 overtredingen vastgesteld op visakten en het vissen met levend aas. Daarnaast waren er 5 overtredingen van het verbod op het maken van open vuur, de wegen-verkeerswet en toegangsverboden. Voor te snel varen en varen zonder verlichting werden 2 overtredingen geconstateerd. Opvallend waren hierbij de nachtelijke drugs- en alcohol gerelateerde activiteiten en overtredingen in de natuurgebieden,op het water en de aanwezigheid van “bijzondere” personen op wat meer afgelegen gebieden.

In Laren en Blaricum werden 6 afhaalrestaurants gecontroleerd op brandveiligheid en de bouwtechnische staat van het betreffende pand. Tevens werd gecontroleerd op de toegankelijkheid van vluchtwegen en afvoer van afval. Hierbij werden bij 5 bedrijven 17 overtredingen vastgesteld. Vooral werden gebreken aan brandwerende scheidingen, blusmiddelen en slechte toegang van de vluchtwegen geconstateerd. Aanschrijvingen om de geconstateerde overtredingen weer in orde te maken zullen volgen.

Loossdrecht is schoon

In Wijdemeren werd vanaf het water op de Loosdrechtse plassen de achterkant van de bedrijven aan het water gecontroleerd op (illegaal) aangebrachte voorzieningen, zoals beschoeiingen of bouwwerken die vergunningplichtig zijn. Deze zijn normaal vanaf de openbare weg niet zichtbaar. Er zijn diverse constateringen vastgelegd, waarvan 2 overtredingen die voor nader onderzoek in aanmerking komen. Opvallend was -visueel gezien- de uitstekende waterkwaliteit van de schone plassen en de afwezigheid van drijfvuil zoals plastic flessen.

In Weesp werd gecontroleerd op de Drank en Horecawetgeving. Bij 18 supermarkten, bars, snackbars, afhaalrestaurants en cafetaria’s werd met positieve benadering aandacht geschonken aan leeftijdsgrenzen (16 jaar). Er zijn hierbij veel kaarten met een pluim uitgedeeld. Bij de helft van de controles was het naleefgedrag bij verkoop aan 16- jarigen in orde. Dit was bij 9 supermarkten en cafés goed. Bij 9 snackbars, cafetaria’s en afhaalrestaurants was dit echter slecht tot zeer slecht en hierbij zijn waarschuwingen uitgedeeld.

Door de Gemeente Huizen en de Gewestelijke Afvalstoffen Dienst werd gecontroleerd op verkeerd aanbieden van afval in bouwcontainers en de aanwezigheid van asbest. Hierbij werden 14 containers gecontroleerd, waarvan meer dan de helft in orde was. Belangrijkste constateringen waren het niet afdekken van de open bouwcontainer, de aanwezigheid van klein gevaarlijk afval en het langdurig parkeren op de openbare weg. Tevens werd nog een afvaldump van kranten geconstateerd, waarvoor inmiddels de jonge dader is achterhaald en na verhoor een P.V. zal worden uitgedeeld.

Tot slot werd het brengen van in plastic verpakt asbest door burgers op de scheidingsstations van de GAD onder de aandacht gebracht. De burger moet hiervoor eerst een schriftelijke melding indienen bij de Gemeente. Dit gebeurt nu nog maar in 20 % van de gevallen. In overleg met de gemeenten zullen de burgers hiervan nog beter op de hoogte worden gebracht en zal door toezicht op de scheidingsstations hier meer aandacht aan worden geschonken.

 

De plaatsing van een bericht gebeurt conform de regels en condities die de WWK daarvoor hanteert.

 

 

 

bron
persbericht
foto
---
auteur
persbericht
editor
Rik Jungmann
verder
terug
home
RSS feed van de WWK.  Volg de WWK op Twitter
reageer
zoek
nieuwsbrief
Het Weer
bewolkt, nattig
14 gr.
windkr. 6