WIJDEMEERSE WEBKRANT
.
Oefening bij de Beukenhof
Nieuw Loosdrecht, do 6 oktober 2011

Vanmiddag werd bij zorgcentrum de Beukenhof in Nieuw Loosdrecht een grote ontruimingsoefening gehouden.

persbericht

Ontruimingsoefening in de Beukenhof

Op donderdagmiddag 6 oktober heeft bij de Beukenhof in Loosdrecht een grootschalige ontruimingsoefening plaatsgevonden. De gecoördineerde oefening heeft als doel om personeel te testen op adequaat handelen bij brand en om daarvan te leren.

De ontruiming is niet aangekondigd en kan daarom voor enige onrust zorgen bij cliënten, personeel en bezoekers. Het niet aankondigen van deze oefening is een bewuste keuze van de bestuurder, omdat alleen dan echt getest kan worden hoe een ontruiming in geval van nood verloopt.

Inovum heeft in nauw overleg met Adviesbureau Schulten en de plaatselijke brandweerinspecteur een uitgebreid draaiboek opgesteld voor de ontruiming. Volgens dit scenario wordt om 15.00 uur ongezien een rookmachine geplaatst op jongerenafdeling Fluitenkruid. Direct daarop nemen twee geschminkte vrijwilligers van de Lotuskring ‘t Gooi en omstreken plaats tussen de cliënten. Deze vrijwilligers zijn speciaal getraind ten behoeve van eerste hulponderwijs en training van bedrijfshulpverleners. Evacues worden bij goed weer buiten opgevangen. Bij slecht weer worden zij ondergebracht in het restaurant van de Beukenhof. Om onrust in de buitenwereld te voorkomen is de meldkamer 1-1-2 op de hoogte van de ontruimingsoefening. Er zullen daarom geen brandweerwagens worden ingezet.

Inovum werkt niet alleen hard aan zorgkwaliteit, maar ook aan brandveiligheid. De BHV-ers (Bedrijfshulpverleners) van Inovum worden hierop regelmatig (bij)geschoold. Een onverwachte ontruimingsoefening maakt daar een belangrijk deel van uit, aldus Frank van Gerrevink, Manager Gebouwen bij Inovum. Het is daarom van groot belang dat vaardigheden, die leiden tot veilig ontruimen, regelmatig geoefend worden. Adviesbureau Schulten komt op korte termijn met een evaluatierapport. Met deze bevindingen kunnen we leren en eventueel bijsturen. Cliënten zijn bij brand immers volledig afhankelijk van de praktijkervaring van BVH-ers en zorgmedewerkers.

Aangekondigde ontruimingsoefeningen zijn bij de Nederlandse wet verplicht gesteld voor zorginstellingen. Een steekproef in 2010 toont echter aan dat slechts de helft van de zorgcentra en/of verpleeghuizen (57%) in Nederland een jaarlijkse ontruimingsoefening houdt.

De plaatsing van een bericht gebeurt conform de regels en condities die de WWK daarvoor hanteert.

 

 

 

bron
persbericht
foto
---
auteur
persbericht
editor
Rik Jungmann
verder
terug
home
RSS feed van de WWK.  Volg de WWK op Twitter
reageer
zoek
nieuwsbrief
Het Weer
bewolkt, nattig
14 gr.
windkr. 6