WIJDEMEERSE WEBKRANT
.
Nescio Lezing 16 oktober
Kortenhoef, do 6 oktober 2011

Op 16 oktober wordt door de OSG weer een Nescio-lezing annex koffieconcert georganiseerd, dit keer over impressionisten.

persbericht

Liever op een houtje bijten, dan een knieval maken

Op 16 oktober wordt door de OSG in het Oude Kerkje aan de Dijk in Kortenhoef weer een Nescio-lezing/koffieconcert georganiseerd. De lezing wordt gegeven door Drs. Muriël de Beer (kunsthistorica)

Rond 1870 hadden kunstenaars in Parijs de keuze.

Je kon je volledig richten naar de smaak van de bourgeoisie en de traditionele Academie, óf je sloeg je eigen, meer onconventionele weg in. Een aantal schilders (onder wie Renoir, Pissarro en Monet), koos voor het laatste. Jong en vol toekomstdromen weken zij af van het gebaande pad en introduceerden een nieuw soort schilderkunst, het impressionisme.

Gevolg van dit liedje destijds: miskenning, onverkoopbare doeken, en vaak een armoedig leven. Toch maakten deze schilders geen knieval naar het publiek; zij gingen niet voor ‘het grote geld’, maar bleven hun idealen trouw.

Wat wilden zij bereiken? Hoe zwaar was hun leven? Hoe hielden zij het vol en…hoe kwam het allemaal toch nog goed?

Als aftrap voor de nieuwe reeks Nescio-lezingen (onder de noemer “Niet bij geld alleen”), zocht kunsthistorica drs. Muriel de Beer het voor u uit.

Zij geeft u een kijkje in het leven van een aantal impressionisten. Kunstenaars die destijds hun schilderijen aan de straatstenen nog niet kwijt konden. Onvoorstelbaar dat het dezelfde doeken zijn, waar nu miljoenen voor worden neergeteld en die in de meest gerenommeerde musea hangen!

Over de spreekster:

Kunsthistorica Drs. Muriel de Beer studeerde kunstgeschiedenis in Utrecht, gevolgd door een postdoctorale universitaire lerarenopleiding. Sinds 1991 is zij werkzaam bij de Vrije Academie voor Kunsthistorisch Onderwijs, waarvoor zij een onder meer een succesvolle collegereeks over het impressionisme samenstelde. Sindsdien geeft zij cursussen en lezingen door het gehele land, op maat gemaakt en voor een gevarieerd publiek. Voor de OSG Kortenhoef is zij geen onbekende meer; dit is haar vierde Nescio-lezing.

Concert door het Artonis Pianotrio

Ephraïm van IJzerlooij, cello Anoek Brokaar, viool Frank Oppedijk, vleugel

Zij spelen voor de lezing: Trio in G “zigeuner” van Haydn en na de lezing: Diverse delen uit het Dumky trio van Dvorak.

Het Artonis Pianotrio is een professioneel, jong en bevlogen pianotrio, bestaande uit drie musici die allen hun opleiding afrondden aan het Koninklijk Conservatorium in Den Haag bij docenten als Dmitri Ferschtman, Vera Beths en Naum Grubert. De leden van het trio wonnen prijzen op talrijke concoursen en traden op in binnen – en buitenland. Al binnen drie maanden na hun oprichting werd het trio door het Storioni Trio genomineerd voor het Storioni Festival Parijs. Als onderdeel hiervan trad het Artonis Pianotrio op tijdens dit festivan 2011. Als trio volgde het ensemble masterclasses bij Frank van de Laar en bij internationale topensembles als het Grieg trio, het Casals kwartet, het Atrium kwartet en het Danel kwartet. Het Artonis Pianokwartet is regelmatig in Nederland te beluisteren. Voor Agenda en verdere info: www.artonistrio.nl

Waar: Oude kerkje aan de Kortenhoefsedijk 168 in Kortenhoef
Aanvang: 11.00 uur
Entree: € 7,00 kinderen gratis
Voor agenda OSG zie: www.osg-kortenhoef.nl

De plaatsing van een bericht gebeurt conform de regels en condities die de WWK daarvoor hanteert.

 

 

 

bron
persbericht
foto
persbericht
auteur
persbericht
editor
Rik Jungmann
verder
terug
home
RSS feed van de WWK.  Volg de WWK op Twitter
reageer
zoek
nieuwsbrief
Het Weer
bewolkt, nattig
14 gr.
windkr. 6