WIJDEMEERSE WEBKRANT
.
'Nee' tegen de Begroting
Wijdemeren, do 10 november 2011

Het CDA stemde als enige partij tegen de begroting. Niet verstandig en onterecht vindt Cor Koster dat.

ingezonden bericht

"Nee" tegen de begroting

De programmabegroting 2012-2015 is er door. Bijna alle partijen hebben zich er achter geschaard, zij het soms met de kanttekening dat men het met bepaalde keuzes niet eens was. Behalve het CDA.

Oppositiepartij CDA stemde tegen vanwege "het subsidiebeleid, het accommodatiebeleid en de afbraak van het verenigingsleven". Hoogst curieus, want het accommodatiebeleid is al eerder door de raad vastgesteld, en eventuele veranderingen in het subsidiebeleid staan pas volgend jaar op de agenda. Dat komt allemaal nog. Daardoor is er in 2012 geen sprake van een "afbraak van het verenigingsleven..." Kom nou... je moet als politieke partij wel het huisje bij het schuurtje laten! Die verenigingen blijven heus wel bestaan, als hun leden tenminste een beetje de handen uit de mouwen steken. Bovendien, het CDA had kunnen komen met een motie om wat aan deze zaken te veranderen, maar dat deed men niet. Flutargumenten, dus.

Gevolg

Wat is eigenlijk het gevolg voor de gemeente als een fractie tegenstemt? Kort gezegd: niets. Nada. De gemeente marcheert gewoon door. Maar het effect op degene die tegenstemt is er wel degelijk, en dat effect is alleen maar negatief, en soms behoorlijk desastreus.

In november 2004, toen het CDA aan de macht was samen met de PvdA en twee Dorpsbelangen-fracties, keerde één van de DB-partijen onder aanvoering van René Voigt zich tegen de begroting van de eigen wethouder. Voigt had natuurlijk beter moeten weten, want hij zit al sinds het JT (Jurassisch Tijdperk) in de raad. Hij is de laatste der grote sauriërs, van de soort Velociraptor als in de film: snel en slim. Maar niet altijd verstandig… Je eigen wethouder afvallen, dat kan niet, zelfs niet in het DT (Dualistisch Tijdperk). Het gevolg: zowel de eigen wethouder als de partij zelf werd uit de coalitie gegooid.

Ook de meeste andere partijen hebben in de loop der jaren wel eens tegen de begroting gestemd, en nooit - helemaal nooit - met goede redenen. Vorige jaar was Groen Links tegen; Felix Flameling vond de bezuinigingen zielig voor de ambtenaren. Kul, natuurlijk...

Geen recht van spreken

Het effect is altijd nihil, zeker als men als oppositiepartij tegenstemt. Het enige is dat men zich afficheert als kleinzielig, rancuneus en - wat veel erger is - als een fractie die voor het komende jaar in wezen elk recht van spreken verbeurd heeft. Elke keer als je je mond opendoet, kan iemand anders namelijk hautain en wegwerpend zeggen: "Allemaal leuk en aardig, hoor, maar u was destijds tegen alle plannen.... u hebt toen alles afgewezen... u had destijds geen alternatieven voor waar we op dit moment mee bezig zijn. En daarom kunt u zich nu maar beter gedeisd houden. Laat het echte besturen maar over aan de mensen die destijds hun verantwoordelijkheid genomen hebben..."

Verwerping van de begroting KAN iets betekenen, als er echt iets helemaal fout gaat in de gemeente. Maar in Wijdemeren is dat hoogst onwaarschijnlijk. Zullen we dus maar afspreken dat we dat niet meer doen...?

Cor Koster
Nederhorst den Berg

De plaatsing van een bericht gebeurt conform de regels en condities die de WWK daarvoor hanteert.

 

 

 

bron
ing. bericht
foto
---
auteur
ing. bericht
editor
Rik Jungmann
verder
terug
home
RSS feed van de WWK.  Volg de WWK op Twitter
reageer
zoek
nieuwsbrief
Het Weer
bewolkt
10 gr.
windkr. 2