WIJDEMEERSE WEBKRANT
.
Koetshuis mag niet Gesloopt
's-Graveland, wo 30 maart 2011

B en W geven geen medewerking aan de sloop van het karakteristieke Koetshuis, ofwel de feestzaal van restaurant Vlaar. (Het Wapen van Amsterdam.)

Lees ook:

25082010 Catch 22 aan de Vaart
30082010 Terras vs. Woningen
17092010 Vlaar krijgt Terras

persbericht

Gemeente werkt niet mee aan sloop koetshuis

Burgemeester en wethouders hebben besloten geen medewerking te verlenen aan de sloop van het koetshuis aan het Noordereinde 131 in ‘s-Graveland. Er was een aanvraag binnengekomen om op de percelen 131 en 133 vier eengezinswoningen te mogen bouwen. Daarvoor had het koetshuis gesloopt moeten worden.

Beschermd dorpsgezicht

Hoewel het officieel geen monument is, heeft het koetshuis wel degelijk monumentale waarde. Het is onlosmakelijk verbonden met het Rijksmonument waarin restaurant Vlaar is gevestigd. Het houten koetshuis bevat originele 18de en 19de eeuwse bouwelementen. Het is in het beschermd dorpsgezicht aangemerkt als een beeldondersteunend pand. Het college acht het koetshuis van zodanig algemeen belang, dat het veilig gesteld dient te worden voor de komende generaties.

Icoon

Monumentenwethouder Gerard Abrahamse: “Het koetshuis is een van de iconen van ’s-Graveland. Sloop zou onomkeerbaar en onvergeeflijk zijn. ‘s-Graveland is niet voor niets als beschermd dorpsgezicht aangewezen. Dat is juist bedoeld om dit soort unieke, historische gebouwen te beschermen en te behouden.”

Werkplaats

Het gedeelte van de bouwaanvraag dat gaat over het naastgelegen perceel 133 ontmoet geen bezwaren vanuit het college. Het betreft de sloop van een oude werkplaats. Hier kunnen twee in het dorpsgezicht passende eengezinswoningen worden gerealiseerd.

De plaatsing van een bericht gebeurt conform de regels en condities die de WWK daarvoor hanteert.

 

 

 

bron
persbericht
foto
---
auteur
persbericht
editor
Rik Jungmann
verder
terug
home
RSS feed van de WWK.  Volg de WWK op Twitter
reageer
zoek
nieuwsbrief
half bewolkt
14 gr.
windkr. 3