WIJDEMEERSE WEBKRANT
.
Negen Monumenten
Loosdrecht, vr 11 maart 2011

Negen Loosdrechtse panden zijn door het college aangewezen als gemeentelijk beschermd monument.

persbericht

Negen nieuwe gemeentelijke monumenten in Loosdrecht

Het college van B&W heeft negen panden in Loosdrecht aangewezen als gemeentelijk beschermd monument. Het college volgt daarmee het advies van de monumentencommissie.

Zomerhuizen

Onder de aangewezen monumenten bevinden zich zomerhuizen uit de jaren 1930. In die tijd hadden de Loosdrechtse plassen zich ontwikkeld tot een toeristische trekpleister van formaat. De toen gebouwde recreatiewoningen herinneren daar aan. Een mooi voorbeeld is Veendijk 14, ontworpen door de Hilversumse architect C.A. Kreune, in opdracht van de dochter van een Amsterdamse diamanthandelaar. Deze zomerwoning is voorzien van houten gevels en een rieten dak, wat zeer karakteristiek is voor de historische Loosdrechtse zomerverblijven.

Kunstenaarswoning

Ook uit de jaren 1930 is de kunstenaarswoning ’t Breukeleveensemeentje 1, gebouwd in opdracht van mevrouw Getrud Leistekow. Deze bekende, van oorsprong Duitse danskunstenares is (mede)oprichtster van dansopleidingen in Amsterdam, Den Haag en Rotterdam. Daarnaast zijn twee karakteristieke burgerwoningen, een oud café en een voormalige boerderij, die nu in gebruik is als Rooms-katholieke kapel, als gemeentelijk monument aangewezen.

Zes eigenaren hebben een zienswijze ingediend en zullen mogelijk bezwaar maken tegen de aanwijzing van hun pand als gemeentelijk monument.

De plaatsing van een bericht gebeurt conform de regels en condities die de WWK daarvoor hanteert.

 

 

 

bron
persbericht
foto
---
auteur
persbericht
editor
Rik Jungmann
verder
terug
home
RSS feed van de WWK.  Volg de WWK op Twitter
reageer
zoek
nieuwsbrief
zonnig
9 gr.
windkr. 2