WIJDEMEERSE WEBKRANT
.
Toekomst Plassenschap?
Loosdrecht, vr 11 maart 2011

De rekenkamer vindt dat het college goed moet nadenken over de toekomst van het Plassenschap. Zowel revitaliseren als opheffen kan de uitkomst zijn.

persbericht

Rekenkamercommissie:
Waarheen met het Plassenschap Loosdrecht?

Er doen zich fundamentele problemen voor rond het Plassenschap Loosdrecht e.o. en zijn deelnemers. Een principiële herbezinning op positie, rol en relaties van het Plassenschap is noodzakelijk. Dit schrijft de rekenkamercommissie Wijdemeren in een brief aan de gemeenteraad.

Het Plassenschap beheert, exploiteert en onderhoudt sinds 1957 het Loosdrechtse plassengebied als openbare recreatievoorziening en draagt bij aan de bescherming van natuur en landschap. Het schap is een ‘gemeenschappelijke regeling’, waaraan de provincies Noord-Holland en Utrecht en de gemeenten Stichtse Vecht (sinds 1 januari jl.) en Wijdemeren deelnemen. De gemeente Utrecht is formeel geen deelnemer maar betaalt wel mee. Aan het Plassenschapsbudget 2011 van rond 1,23 miljoen euro draagt de gemeente Wijdemeren rond 0,33 miljoen bij.
Het personeel van het Plassenschap is in dienst van Recreatie Midden-Nederland
te Utrecht, dat als gezamenlijke uitvoeringsdienst optreedt voor het Plassenschap, alsmede drie in de provincie Utrecht werkzame recreatieschappen.

De rekenkamercommissie constateert dat het Plassenschap zich financieel op een hellend vlak beweegt. Het wordt geconfronteerd met een gestage afname van de deelnemersbijdragen, waardoor de noodzakelijke vervanging van beschoeiingen van legakkers, vaarwegen, eilanden en recreatieterreinen niet kan plaatsvinden. Een verdere  aantasting van het investeringsniveau en van het reguliere en groot onderhoud ligt in het verschiet. De recente beslissing van de deelnemers om hun jaarlijkse bijdragen structureel met 5% te verlagen, versnelt dat nog.

Hoewel de gemeente Wijdemeren grote economische, ecologische en cultuurhistorische belangen heeft bij het unieke Loosdrechtse plassengebied liep zij voorop bij het verlagen van de deelnemersbijdragen. De gemeente eiste aanvankelijk een verlaging van 10%. Bij de rekenkamercommissie is daarom de vraag gerezen of Wijdemeren de omvangrijke bedragen (in totaal rond 0,9 miljoen euro) die andere overheden jaarlijks inzetten voor het Plassenschap wel op de juiste waarde schat.
Kritiek op beleid en uitvoering van het Plassenschap die de rekenkamercommissie heeft beluisterd komt als een boemerang terug bij raad en college van Wijdemeren. De bestuurlijke invloed van de gemeente Wijdemeren is - gemeten naar aard en aantal van de posten die college- en raadsleden in het Plassenschapsbestuur innemen - beduidend groter dan haar aandeel in de financiering. Klaarblijkelijk is die invloed niet op de meest effectieve wijze aangewend.

De rekenkamercommissie dringt er bij de raad en het college van b&w op aan een stevige beleidsvisie te ontwikkelen op toerisme en recreatie en op de functie die het Loosdrechtse plassengebied daarin vervult. Van daaruit dienen – samen met de andere deelnemers - keuzes te worden gemaakt voor de toekomst van het Plassenschap. Het hele spectrum van revitalisering tot opheffing kan daarbij in beschouwing worden genomen.

De plaatsing van een bericht gebeurt conform de regels en condities die de WWK daarvoor hanteert.

 

 

 

bron
persbericht
foto
---
auteur
persbericht
editor
Rik Jungmann
verder
terug
home
RSS feed van de WWK.  Volg de WWK op Twitter
reageer
zoek
nieuwsbrief
zonnig
9 gr.
windkr. 2