WIJDEMEERSE WEBKRANT
.
GGD helpt bezuinigen
Wijdemeren, wo 29 juni 2011

De GGD Gooi & Vechtstreek, als verlengde gemeentelijke dienst op het terrein van de publieke gezondheid, levert haar bijdrage aan de bezuinigingen.

persbericht

GGD Gooi & Vechtstreek draagt bij aan gemeentelijke bezuiniging

In het kader van de noodzakelijke gemeentelijke bezuinigingen moeten er keuzes gemaakt worden, ook in onze regio. GGD Gooi & Vechtstreek, als verlengde gemeentelijke dienst op het terrein van de publieke gezondheid, levert haar bijdrage aan deze bezuinigingen.

Een bestuurlijke werkgroep, bestaande uit wethouders gezondheidszorg van de gemeenten Hilversum, Huizen, Bussum en Blaricum en de directeur van de GGD, heeft zich de afgelopen maanden gebogen over een advies rond de vraag: Wat willen gemeenten in stand houden van de GGD-taken ?

Efficiency maatregelen

De resultaten van de bestuurlijke werkgroep zijn vastgelegd in de notitie ‘Resultaat van de bestuurlijke werkgroep bezuinigingen GGD 2012 en verder’ en bieden perspectief op een structurele bezuiniging van de gemeentelijke bijdrage van 10% in 2012. De bezuinigingen worden gerealiseerd door efficiency maatregelen als digitalisering, takenreductie en innovatie van werkprocessen.

Uitgangspunten advies

De werkgroep hanteerde bij het opstellen van haar advies drie uitgangspunten.
Er moet een goed evenwicht gevonden worden tussen:

  1. de wens een substantieel bedrag te bezuinigen, de inhoudelijke onderbouwing en de politieke rechtvaardiging ervan;
  2. het individuele gemeentelijke begrotingsproces en het collectieve besluitvormingsproces in gewestverband;
  3. het besluiten over bezuinigingen op een redelijk korte termijn en het formuleren van een door de gemeenten gedragen visie op de toekomst van de GGD.

Bestuurlijke route

De colleges van de negen regiogemeenten stemden op 21 juni in met het voorgenomen besluit. Aansluitend informeerden de betrokken portefeuillehouders de gemeenteraden over de zienswijze(n) van de colleges. Omdat de realisatie van de bezuinigingen een reductie van het GGD-takenpakket met zich meebrengt en tot een aanpassing van de GGD organisatie leidt, is het voorgenomen besluit in procedure gebracht voor de vergadering van het algemeen bestuur op 7 juli aanstaande.  
Streven is de definitieve besluitvorming in de vergadering van het algemeen bestuur op 22 december 2011 te realiseren. Onderdeel van deze procedure is de betrokkenheid van de raden.

De plaatsing van een bericht gebeurt conform de regels en condities die de WWK daarvoor hanteert.

 

 

 

bron
persbericht
foto
---
auteur
persbericht
editor
Rik Jungmann
verder
terug
home
RSS feed van de WWK.  Volg de WWK op Twitter
reageer
zoek
nieuwsbrief
Het Weer
half bewolkt
20 gr.
windkr. 4