WIJDEMEERSE WEBKRANT
.
Negen Monumenten
Wijdemeren, ma 27 juni 2011

Het college van B en W heeft negen panden in Loosdrecht en 's-Graveland aangewezen als gemeentelijk beschermd monument.

persbericht

9 nieuwe gemeentelijke monumenten in Loosdrecht en ’s-Graveland

Het college van B en W heeft negen panden in Loosdrecht en ’s-Graveland aangewezen als gemeentelijk beschermd monument. Het college volgt daarmee het advies van de monumentencommissie.

Loosdrecht

In Loosdrecht gaat het om twee nieuwe monumenten. Het zomerhuis aan de Veendijk 9 is ontworpen door plaatselijk architect Kreune in opdracht van de sigarenfabrikant François uit Utrecht. Oud-Loosdrechtsedijk 190 is een in Loosdrecht zeldzaam en bijzonder industrieel complex wat de eerste helft van de 20e eeuw in gebruik was als wasserij. Momenteel is het al 50 jaar de werkplaats van de botenbouwerij De Vrijheid.

‘s-Graveland

Daarnaast zijn zeven panden in ’s-Graveland aangewezen als gemeentelijk monument. Noordereinde 11 is gebouwd in opdracht van Izak de Leeuw, die in de 19e eeuw een belangrijk lid was van de kleine joodse gemeenschap in ’s-Graveland. Noordereinde 49 was vele jaren lang het woonhuis van de lokale huisarts en is bij vele ’s-Gravelanders nog steeds bekend als ‘het doktershuis’. Noordereinde 91/93 is in 1894 naar ontwerp van de bouwkundige A.H. Arentsen gebouwd als bondshotel voorheen Het Rechthuis, dat in de plaats kwam van een oude herberg die het jaar ervoor afbrande. Arentsen werkte toendertijd in ’s-Graveland en is ook verantwoordeijk voor het ontwerp van het voormalig postkantoor in Naarden. De naastgelegen bakkerij Noordereinde 95, dat ook afbrande, is eveneens van de hand van Arentsen. Noordereinde 107/109 is gebouwd in opdracht van moeder en dochter Van Stijgeren. De mannelijke leden van de familie Van Stijgeren waren toendertijd in ’s-Graveland actief als huisschilder en in de politiek. Noordereinde 205/207/209 is een drietal geschakelde woningen die gebouwd werden in opdracht van Johanna Elisabeth Backer de Wildt, eigenaresse van het tegenovergelegen landgoed Spanderswoud. Zij verhuurde de woningen. De dubbele woning Zuidereinde 24/26 werd gebouwd in opdracht van de huisschilder D. Oussoren, die aan de linkerkant een (inmiddels gesloopte) werkplaats had staan.

De plaatsing van een bericht gebeurt conform de regels en condities die de WWK daarvoor hanteert.

 

 

 

bron
persbericht
foto
---
auteur
persbericht
editor
Rik Jungmann
verder
terug
home
RSS feed van de WWK.  Volg de WWK op Twitter
reageer
zoek
nieuwsbrief
Het Weer
zonnig
30 gr.
windkr. 2