WIJDEMEERSE WEBKRANT
.
Regio Vrijages
Wijdemeren, za 29 januari 2011

Het is nog lang niet stil op het herindelingsfront in de regio. Binnenkort praat minister Piet Hein Donner met de buren. Wie gaat met wie?

Wie gaat met wie?

Gisteren was Commissaris van de Koningin in Noord-Holland, Johan Remkes, op bezoek in Wijdemeren. Er werd o.a. gefilosofeerd over de toekomst van Wijdemeren en de gevolgen van herindelingen bij onze buren Bussum, Weesp, Naarden en Muiden. Rond die vier gemeenten, de G4, loopt al enkele jaren een herindelingsprocedure. Bussum is echter zeer gekant tegen samenvoeging met Weesp en Muiden erbij. Een fusie met Naarden kan er wel door in de Bussumse ogen. Muiden en Weesp zijn niet tegen de G4.

Taaie provinciegrens

Op 7 februari komt minister Piet Hein Donner van Binnenlandse Zaken naar Muiden toe om met de vier gemeenten te praten over de keuze die gemaakt moet worden. Indirect heeft die keuze op termijn ook gevolgen voor Wijdemeren als de volgende herindelingsgolf over het land spoelt. Een fusie met de Utrechtse buren ligt de komende jaren niet voor de hand, omdat Loenen, Breukelen en Maarssen net op 1 januari zijn samengegaan in de gemeente Stichtse Vecht. In 2005 waren Loenen en Wijdemeren druk en zeer serieus bezig met een fusie, toen het Loenense college in een crisis belanddde en de gesprekken pardoes werden afgebroken. De provinciegrens blijkt altijd taaie weerstand te bieden bij dit soort processen. Ook toen klonken er dreigende geluiden vanuit het Utrechtse provinciehuis.

Filosoferen

Stel dat alleen Bussum en Naarden gaan fuseren. Dan blijven Weesp en Muiden als muurbloempjes over. Er werd gisteren samen met de CdK vrijuit gefilosofeerd over een fusie van Wijdemeren met Weesp over een paar jaar om de omvang en bestuurlijke kracht van beide gemeenten te versterken. Het is niet gezegd dat het zo zal gaan, maar het is een mogelijkheid, want er komt een volgende herindeling. Dat is vrijwel zeker.

In Weesp hebben ze trouwens een heel mooi gemeentehuis....

bron
WWK
foto
---
auteur
Rik Jungmann
editor
Rik Jungmann
verder
terug
home
RSS feed van de WWK.  Volg de WWK op Twitter
reageer
zoek
nieuwsbrief
zonnig
0 gr.
windkr. 3