WIJDEMEERSE WEBKRANT
.
NG Kerk Loosdrecht
Loosdrecht, ma 31 januari 2011

Afgelopen zaterdag hield de Nederlands Gereformeerde Kerk in Loosdrecht een bijeenkomst waar ook de herdenkingsbundel werd gepresenteerd.

ingezonden bericht

Reünie en herdenkingsbundel NGK Loosdrecht

Zaterdag 29 januari: op het kerkplein van de Nederlands Gereformeerde kerk van Loosdrecht arriveren leden en oud-leden. De mensen blijven buiten in het zonnetje staan praten. Een herkenbaar beeld, zo is men het gewend op zondagochtend na de dienst. De kinderen vermaken zich op een groot speelkussen.

Dan is het tijd om de kerk in te gaan. In een met ballonnen en vlaggetjes versierde stampvolle kerk verwelkomt Peter Slager, de voorzitter van de kerkenraad alle aanwezigen en in het bijzonder de vertegenwoordigers van de plaatselijke kerken en burgemeester Martijn Smit. “Het is een feestelijke reünie, hoewel de aanleiding voor het ontstaan, een kerkscheuring, natuurlijk geen feestelijke is”, aldus Peter Slager.

De herdenkingsbundel `Herinneringen herleven, 175 jaar gemeente van Christus` wordt gepresenteerd. Centraal in de bundel staan de herinneringen, verhalen en anekdotes van (oud)gemeenteleden en oud-predikanten uit verschillende perioden. Daarnaast is er ook ruimte voor de ontstaansgeschiedenis, informatie over het kerkgebouw en het orgel. Ook is opgenomen de preek die ds.Zwarts van Breukelen hield in de dank- en bemoedigingsdienst van zondagochtend 24 oktober 2010. De zondag waarin werd stilgestaan bij de instituering op 23 oktober 1835. Kortom de bundel geeft een goed beeld van een veelkleurige, hechte gemeente.


Betske van Henten overhandigt de herdenkingsbundel
aan burgemeester Martijn Smit.

In aanwezigheid van ca. 200 mensen ontvangt burgemeester Martijn Smit van Wijdemeren het eerste exemplaar van de herdenkingsbundel uit handen van Betske van Henten-Meijer, die de bundel samenstelde. Zij noemt het bijzonder deze bundel aan de burgemeester te kunnen overhandigen. “175 jaar geleden probeerde de toenmalige burgemeester, in naam van de koning, zeer fel de erediensten te voorkomen door inkwartiering van soldaten, hoge boetes en gevangenisstraf. Om aan de greep van de overheid te ontkomen werden zelfs diensten op de Loosdrechtse Plassen gehouden.” “Gelukkig zijn de tijden veranderd en kunnen wij nu in alle rust en vrijheid bij elkaar komen.” Zij zegt bovendien dat het contact niet beperkt hoeven te blijven tot belangrijke gebeurtenissen binnen de kerkelijke gemeente. “Wij staan open voor een regelmatig, jaarlijks contact met de lokale overheid, zoals dat in veel gemeenten gebruikelijk is”.
De burgemeester geeft aan dat de bundel veel eigenlijk dagelijkse gebeurtenissen bevat. “Er blijkt een grote onderlinge binding uit”. “Ik wens u toe dat de Nederlands Gereformeerde gemeente ook in de toekomst verder mag gaan met die bindende kracht.”

In een ongedwongen sfeer worden onder het genot van een hapje en drankje de banden weer aangehaald en verdiept. De fototentoonstelling in de pastorie met veel oude foto´s is een schot in de roos en trekt veel aandacht. Een hoogtepunt is ook de samenzang met op veler verzoek het karakteristieke `hengelen`, het collecteren met zakjes aan lange stokken.

De herdenkingsbundel is (zolang de voorraad strekt) verkrijgbaar bij Betske van Henten-Meijer, email: betske.henten at hetnet.nl. De kosten zijn incl. portokosten € 10,50.

De plaatsing van een bericht gebeurt conform de regels en condities die de WWK daarvoor hanteert.

 

 

 

bron
ing. bericht
foto
ing. bericht
auteur
ing. bericht
editor
Rik Jungmann
verder
terug
home
RSS feed van de WWK.  Volg de WWK op Twitter
reageer
zoek
nieuwsbrief
bewolkt
0 gr.
windkr. 3