WIJDEMEERSE WEBKRANT
.
Stichting Kunstbezit 10 jr
's-Graveland, za 22 januari 2011

De Stichting Kunstbezit 's-Graveland bestaat tien jaar. De Stichting beheert de uitgebreide schilderijencollectie van de voormalige gemeente 's-Graveland.


Flip Hamers, Mijn Dorp

Historie

Op 24 februari 2000 besloot de gemeenteraad van 's-Graveland dat de waardevolle kunstcollectie, die de gemeente door de jaren heen had verzameld, zou worden ondergebracht in een Stichting. In de collectie bevinden zich schilderijen van schilders, zoals Bernard van Beek, August van Voorden, Gabriël en Flip Hamers, die in de omgeving van Kortenhoef en 's-Graveland woonden en werkten. De aanleiding was het plan van de Hilversumse wethouder Erna Weijers om een schilderij van Mondriaan te verkopen om met dat geld Gooiland op te knappen.

Niet verpatsen

Voor de 's-Gravelandse gemeentebestuurders was dat een schrikbeeld. Met een vooruitziende blik was men bevreesd dat Wijdemeren mogelijk geld tekort zou kunnen komen. Voor de aanschaf van Loosdrechtse of Bergse lantaarnpalen zou dan wel eens een deel van de collectie verkocht kunnen worden, zo dacht men. Om dat te voorkomen werd de Stichting Kunstbezit 's-Graveland opgericht, waarna het beheer van de collectie op 19 februari 2001 aan de Stichting werd overgedragen.

Duwen en trekken

Na de herindeling ontstond er flinke opwinding toen wethouder Yvonne Siemons (DBL) de collectie uit het gemeentehuis van 's-Graveland wilde verhuizen naar het "tijdelijke" gemeentehuis aan de Rading 1 in (toen nog) Hilversum. Op 12 september 2003 was het dan toch zover. Wethouder Yvonne Siemons en Carole Denninger, secretaris van de Stichting Kunstbezit, hingen de vele werken (ca. 300) ééndrachtig op in het tijdelijke gemeentehuis. Toen was het plan nog om het gemeentehuis in 's-Graveland te vestigen.

Onzichtbaar

Nadat de collectie verhuisd was naar het gemeentehuis bleef die bijna altijd verborgen voor het publiek, omdat de schilderijen bijna allemaal in het afgesloten deel van het gebouw en in de kamers van de medewerkers hangen. Af en toe kwamen ze daaruit om tentoongesteld te worden. Wel richtte de Stichting een website in waarop een aantal werken en beschrijvingen te zien zijn.

Jubileum

Afgelopen woensdag vierde de Stichting Kunstbezit 's-Graveland haar tienjarig jubileum met een bijeenkomst voor diegenen die betrokken waren en zijn bij de Stichting. Ingrid Jansen, de voorzitter van de Stichting, wil de werken meer aan het publiek tonen door rondleidingen in het gemeentehuis, exposities en opname van de collectie in kunstroutes. Ook wil de Stichting op zoek naar werken die nog in privébezit zijn en een mooie aanvulling op de collectie vormen.

 

De plaatsing van een bericht gebeurt conform de regels en condities die de WWK daarvoor hanteert.

 

 

 

bron
WWK
foto
---
auteur
Rik Jungmann
editor
Rik Jungmann
verder
terug
home
RSS feed van de WWK.  Volg de WWK op Twitter
reageer
zoek
nieuwsbrief
bewolkt
4 gr.
windkr. 3