WIJDEMEERSE WEBKRANT
.
Juridische tijdbom onder Plan
Nederhorst den Berg, vr 18 februari 2011

Van Oostrum, de projectontwikkelaar van de woningen aan de Voorstraat stapt naar de rechter en claimt 1.753.746 euro schade.

Gisteravond werd in een gecombineerde commissie RO en MSZ gesproken over de brief die het college naar de gemeenteraad zond ter verduidelijking van de mogelijkheden om De Spot in Nederhorst den Berg te verhuizen naar het voormalige gemeentehuis aan de Voorstraat. de commissie was zeer verdeeld, net als het college. De grootste impact van de avond boekte de heer Leyendeckers, de advocaat van Van Oostrum Ontwikkeling BV die gebruik maakte van de inspraak.


De heer Van Oostrum (links) zit er terneergeslagen bij, terwijl zijn advocaat, de heer Leyendeckers (rechts) gehakt maakt van het Wijdemeerse voornemen om contractbreuk te plegen.

Uitgepraat

Hij somde de hele historie van de Voorstraat op en kwam tot de conclusie dat zijn cliënt was blijven meewerken en meepraten met de gemeente Wijdemeren, maar daar na acht jaar geen cent wijzer van geworden is en dat ondanks het feit dat er getekende contracten liggen. Wat hem betreft is de tijd van praten voorbij en rest slechts nog een gang naar de rechter om schadevergoeding te eisen van Wijdemeren. De heer Leyendeckers sprak harde woorden aan het adres van Wijdemeren.

Onbehoorlijk en onbetrouwbaar

"Ik kan u verzekeren dat ik in mijn ruim 20-jarig bestaan als advocaat nog nooit zo'n grof staaltje van onbehoorlijk en vooral onbetrouwbaar bestuur heb gezien. Alsof het - los van de juridische voetangels en klemmen - uit het oogpunt van behoorlijk bestuur überhaupt een optie kan zijn om een overeenkomst met een burger/bedrijf gewoon maar niet na te komen omdat er zich een ander plan aandient; het is echt onbegrijpelijk dat de gemeenteraad die kant opgaat."

1,7 Miljoen schade

In zijn pleidooi rekent de advocaat voor dat de schadevergoeding ruim 1,7 miljoen euro zal bedragen. Hetgeen 1,1 miljoen meer is dan waarmee de gemeente in de brief rekende. De advocaat van Van Oostrum ziet evenals de gemeente weinig problemen om voor de rechter te winnen van de gemeente. De gemeente rekende op € 380.000 tot 630.000 als afkoopsom voor Van Oostrum. Naast deze schadevergoeding hield de advocaat van Van Oostrum nog een tweede opening voor een aanvullende schadevergoeding.

Het was duidelijk dat de mededelingen van Van Oostrum een cruciaal moment in het debat vormden.

Hoe de verschillende partijen over het plan om de Spot naar de Voorstraat te verhuizen denken leest u morgen in een volgend stuk.

Dossier De Voorstraat

bron
WWK
foto
Douwe v. Essen
auteur
Rik Jungmann
editor
Rik Jungmann
verder
terug
home
RSS feed van de WWK.  Volg de WWK op Twitter
reageer
zoek
nieuwsbrief
bewolkt
2 gr.
windkr. 3